Hrvatski radio

Radio Osijek

Kino Urania dobilo prestižnu europsku nagradu

28.11.2018.

19:06

Autor: Davor Lončarić

Kino Urania dobilo prestižnu europsku nagradu

Kino Urania dobilo prestižnu europsku nagradu

Foto: - / -

Kino Urania u Osijeku dobitnik je najznačajnije godišnje nagrade koju dodjeljuje Europa Cinemas u kategoriji „Najbolje aktivnosti za mladu publiku/ Best Young Audience Activities“ .

Ovu prestižnu nagradu jedino gradsko neovisno kino u privatnom vlasništvu, osvojilo je u utrci između čak 1.121 kina u 677 gradova iz 44 države, koliko ih broji mreža neovisnih europskih kina Europa Cinemas, a čije su aktivnosti podržane u sklopu Creative Europe programa/ potprograma MEDIA.

Nagrada „Najbolje aktivnosti za mladu publiku“ najprestižnija je nagrada koja se uopće može dodijeliti jednom kinu za programe u području razvoja publike na najvišoj mogućoj europskoj razini.

U obrazloženju nagrade osječkom kinu navodi se kako je to još jedan dokaz dinamike hrvatske kino scene s obzirom da je 2016. godine Kino Europa u Zagrebu dobilo nagradu za najbolji program.

Ovo je prilika da se istakne izvrstan rad jedne od rijetkih privatnih nezavisnih kino dvorana posvećenih autorskim filmovima u zemlji. Tim Kina Urania, na čelu s Marijanom Bošnjak, pokrenuo je mnoge inicijative koje svake godine privlače više od 17.000 mladih kinoljubaca koji preko kina Urania otkrivaju europsku filmsku produkciju. Njihove aktivnosti su usmjerene na sve dobne skupine (djeca iz osnovnih škola, srednjoškolska djeca i sveučilišni studenti), što ovu kino dvoranu čini pravim mjestom za otkrivanje i stjecanje novih iskustava“, stoji u obrazloženju.

Europa Cinemas osnovana je 1992. godine s ciljem promoviranja europskog filma, umrežavanja na razini zemalja EU i pružanja operativne i financijske podrške kinima koja se obvezuju u redovnom programu imati znatan udio europskih kinematografija izvan matične zemlje te provoditi programe koji potiču razvoj mlade publike. Uz osječko kino, nagrađena su još tri europska kina: Theatiner Film iz Münchena za najbolji program te Cinémas Lumière i Cinéma Comoedia iz Lyona za najbolje poduzetništvo.

Uručenje ove prestižne nagrade održat će se 18. prosinca 2018. u kinu Urania s početkom u 18 sati, a uručit će je Maria Magdalena Gierat, članica Izvršnog odbora Europa Cinemas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.