Hrvatski radio

Radio Osijek

Klapa Neverin pobjednik natjecanja Croatia Cantat

03.10.2016.

20:27

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ženska Klapa Neverin iz Kaštel Lukšića ukupan je pobjednik prvog Međunarodnog zborskog natjecanja i festivala Croatia Cantat koji je protekloga vikenda održan u Osijeku, a na kojemu se predstavilo više od 30 kvalitetnih pjevačkih zborova s ukupno više od 700 pjevača iz četiri zemlje.

Prvi Croatia Cantat zajednički su organizirali Hrvatska udruga zborovođa (HUZ) i Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka i to u povodu obilježavanja velike obljetnice- 140 godina postojanja HPD-a „Lipa“.

Cijelu subotu publika i četveročlani međunarodni stručni žiri – Irena Kosmač (Slovenija), Alexander Solovyev (Rusija) te Bojan Pogrmilović i Branko Starc (Hrvatska) - slušali su natjecateljske nastupe zborova na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, raspoređenih u četiri kategorije zborske glazbe: klasična, duhovna, folklorna i popularna. U večernjim satima, na proglašenju pobjednika u prepunom Esseker centru, nakon što su se okupljenima u revijalnom dijelu predstavili VS Akvarel, HKUD „Osijek 1862“ i, naravno, domaćini iz HPD-a „Lipe“, objavljeni su rezultati ocjenjivanja. Najbolji po bodovima po kategorijama bili su: Mecsek Choir (Mađarska) u klasičnoj, Klapa Neverin u duhovnoj i folklornoj te Vokalni sastav Asante iz Zagreba u kategoriji popularne glazbe. Navedena tri ansambla plus Wing Singers Gospel Choir (Mađarska), koji je po bodovima bio drugi iza Klape Neverin u duhovnoj kategoriji, otpjevali su još po jednu pjesmu pred žirijem i publikom u borbi za naslov ukupnog pobjednika prvog Croatia Cantata.

Na kraju je Klapa Neverin osvojila Grand Prix, veliki pokal i prvu nagradu u iznosu od 7.500 kuna (osigurao ju je glavni pokrovitelj, Grad Osijek), dok su ostala tri zbora dobila druge nagrade u jednakim iznosima od po 2.500 kuna, koje su osigurali Grad Osijek i HPD „Lipa“. Ostalim pjevačkim ansamblima dodijeljen je niz zlatnih, srebrnih i brončanih nagrada za kvalitetu, kao i nekoliko posebnih priznanja dirigentima. Natjecateljski dio zaključen je velikom zabavom u Esseker centru, uz svirku osječkog sastava Groove Up. Valja istaknuti da je u subotu niz zborova, u sklopu tzv. promenadsnih nastupa, organizirano zapjevao i na ulicama Osijeka, na radost mnogih građana.

Drugi i posljednji dan Croatia Cantata (nedjelja) bio je rezerviran za radionice sa zborovima i dirigentima u HNK, kao i za festivalske nastupe devet pjevačkih zborova iz Hrvatske i Srbije, odnosno iz Zagreba, Subotice, Ivanca, Starog Petrovog Sela, Belišća, Valpova i Osijeka. Radionice su vodili članovi međunarodnog stručnog žirija: Irena Kosmač (Slovenija), Alexander Solovyev (Rusija), Bojan Pogrmilović (Hrvatska) i Branko Starc (Hrvatska), ujedno i predsjednik Hrvatske udruge zborovođa (HUZ) i idejni začetnik Croatia Cantata, te dirigentica HPD-a „Lipa“, Valerija Fischbach.  U večernjim satima pak pred brojnom publikom svi zborovi su naizmjence otpjevali svoj program, a posljednji su nastupili članovi domaćina, HPD-a „Lipa“, dobivši prave ovacije. Uslijedilo je zajedničko pjevanje četiri pjesme naučene na radionicama: „Jedan dan“, „Lijepo pjeva za lugom djevojka“, „Lepo mi poje črni kos“ i „Hvalite gospodina“. Potom su članovi vodstva „Lipe“, dopredsjednici Stevan Radovančević i Tomislav Levak, javno zahvalili svima i uručili prigodne poklone, a Croatia Cantat završen je zajedničkom izvedbom pjesme „We Move The World“ Branka Starca.

Valja istaknuti kako je Croatia Cantat definitivno bio pravi zborski spektakl i veliko finale „Dana Lipe u Osijeku“, održanih od 27. rujna do 2. listopada.

Svi detaljni rezultati Croatia Cantata, zajedno s pripadajućim bodovima i pojašnjenjima, bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatske udruge zborovođa, www.huz.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.