Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert, predstava i publika obilježili program KC-a

21.11.2020.

20:41

Autor: Radio Osijek / IF

Koncert, predstava i publika obilježili program KC-a

Koncert, predstava i publika obilježili program KC-a

Foto: - / -

Noć kazališta prvi je put sinoć obilježena u Kulturnom centru Osijek. Teatar to go posvetio se kazališnoj publici i organizirao radionicu kazališne kritike, Selma Mehić nastupila je u predstavi "Krležina Saloma", a koncert "Klavirske minijature" održale su Mija Elezović i Nera Stipičević.

Tko ide u kazalište i kako su epidemija korone i zatvaranje utjecali na kazališnu publiku nastojala je istražiti anketa koju su proveli unutar projekta KLAP KLAP Teatra to go. Sociolog Toni Pranić predstavio je rezultate ankete provedene putem društvenih mreža na 573 ispitanika, koji su, kao i kazališna publika, uglavnom bile žene srednje i starije dobi. Analiza ankete otvara razna pitanja o kazališnoj digitalnoj prilagodbi, kvaliteti programa i motivaciji publike za kazališnim sadržajima. Pokazalo se da usprkos pristupačnosti kazališnih sadržaja, oni nisu privukli novu publiku. Najteže je privući mladu publiku, što je poseban izazov i za kazališta. Više o tome poslušajte u snimci razgovora s Tonijem Pranićem.
Obilježavanje Noći kazališta počelo je prijepodne radionicom namijenjenom kazališnoj publici. Vodila ju je kazališna kritičarka Anđela Vidović, a polaznici su nakon teorijskog dijela imali prigodu pogledati predstavu "Krležina Saloma" i razgovarati s glumicom Selmom Mehić.
Predstava "Krležina Saloma" nastala je kao diplomski rad iz glume Selme Mehić pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.
Koncert naslovljen "Klavirske minijature" održala je pijanistica Mija Elezović kojoj se u posljednjem dijelu pridružila Nera Stipičević recitirajući poeziju. Program je počeo spojem klavira i elektronike u djelu Phonomorphia za klavir i elektroniku D. Detonija, uslijedilo je nekoliko klavirskih minijatura koje su, indirektno, Miji Elezović posvetili sami skladatelji (Fueting, Inoue, Lisak, Vigeland, Čuperjani), a završilo je ciklusom preludija Berislava Šipuša.

Toni Pranić

Mija Elezović i Nera Stipčević

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.