Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncertna dvorana u Osijeku bit će završena do kraja 2024. godine

26.01.2023.

15:21

Autor: Radio Osijek/KI/ Hina

Koncertna dvorana u KC Osijek

Koncertna dvorana u KC Osijek

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Ministarstvo kulture i medija za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za ovu godinu odobrilo je nešto više od 7 i pol milijuna eura. Najveći iznos, 929 tisuća eura, namijenjen je za opremanje koncertno-kazališne dvorane Kulturnog centra u Osijeku - istaknula je u Osijeku ministrica Nina Obuljen Koržinek. Dogovoreno je i kako će se u Osijeku krajem svibnja organizirati Panonski festival knjiga.

Koncertno-kazališna dvorana Kulturnog centra u Osijeku imat će 417 sjedećih mjesta i bit će, nakon dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu najveća, ali i najmodernija u Hrvatskoj. Kako je istaknula ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministarstvo se sredstvima može uključiti tamo gdje postoji inicijativa, a Grad Osijek ju je pokazao mnogim projektima: "Kada dvorana bude završena, Osijek će imati dobar temelj za uspostavu redovitog, kvalitetnog i visokoprofesionalnog koncertnog života, a tako zaokružujemo temeljnu kulturnu infrastrukturu na temelju naše politike decentralizacije i ravnomjernog regionalnog razvoja", rekla je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da se razgovaralo i o inicijativi Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore da se, nakon zagrebačkog Interlibera te Mediteranskog festivala knjige u Splitu, takva manifestacija pokrene i u ovome dijelu Hrvatske, pa će se u svibnju održati prvo izdanje Panonskog festivala knjige: "To je na tragu svih naših napora da poboljšamo status knjige i promoviramo kulturu čitanja, a tako omogućit ćemo Osijeku još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj. Potvrdila bih da smo prepoznali sve dobro što se u gradu Osijeku događa, jer se Ministarstvo može uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik i suradnici pokazali su veliki interes ne samo za razvoj kulturne infrastrukture, nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima", poručila je ministrica.


Osječki gradonačelnik Ivan Radić napomenuo je ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gradu Osijeku već je dalo 770.000 eura za koncertnu dvoranu: "Tako smo osigurali 1,7 milijuna eura, koji su nam potrebni za završetak koncertne dvorane, a koja zahvaljujući ova dva Ministarstva građane Osijeka neće ništa koštati. Osijek će prvi put dobiti pravu koncertnu dvoranu, čime će se podići kvaliteta kulturne scene, i pokazati da je ovaj grad istinska slavonska metropola", rekao je gradonačelnik Radić i dodao kako je ovim pozivom Osijek dobio oko 360.000 eura za HNK, Dječje kazalište i Galeriju Waldinger, a s novcem za Koncertnu dvoranu ukupno 1,3 milijuna eura.


Na upit novinara o situaciji u osječkom HNK-u, koje još uvijek nema Kazališno vijeće, ministrica je rekla da je sve pripremljeno za izbor članova Vijeća te podsjetila kako je jučer u saborskoj proceduri bilo drugo čitanje Zakona o kazalištima: "Očekujem da bi taj zakon mogao biti izglasan u iduća dva tjedna, i mislim da će se onda steći uvjeti da se na novi način imenuju članovi Kazališnog vijeća", objasnila je Obuljen Koržinek.

Ministrica Obuljen Koržinek

Gradonačelnik Ivan Radić

Slavko Kozina

Dožupan Josip Miletić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.