Hrvatski radio

Radio Osijek

KUD Bizovac u Makedoniji

03.08.2013.

20:30

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Kulturno umjetničkog društva „Bizovac“ od 28. srpnja do 2. kolovoza gostovali na međunarodnom folklornom festivalu „Ilindenski dani“ makedonskom gradu Bitoli.

Gostovanje je realizirano uz potporu hrvatskog konzula Branka Maretića u Bitoli i rukovodstva KUD-a „Pletenka" iz Bitole na čelu s predsjednikom društva Zlatkom Stojčevskim od posebnog je značaja za bizovačko folklorno društvo, jer su prvi put gostovali u  Makedoniji i tako u svoju biografiju upisali još jednu europsku zemlju u kojoj su predstavili svoju tradicijsku baštinu, plesove, pjesmu i osebujnu žensku narodnu nošnju, čija je raskošna ljepota na svakom koraku gdje god su Bizovčani kročili plijenila pozornost ljubitelja i poznavatelja folklorne umjetnosti i ljubaznih i prijateljski raspoloženih makedonaca. Najveći pljesak potpore KUD „Bizovac“ dobio je u vrijeme glavnog večernjeg nastupa na festivalskoj pozornici  nakon uspješne i dobro uvježbane izvedbe izvornih plesova i uz tamburašku glazbu otpjevane narodne pjesme „Bitola moj roden kraj“. Tijekom višednevne turneje zahvaljujući pristupačnim domaćinima bizovački folkloraši imali su priliku posjetiti Ohrid, okupati se u Ohridskom jezeru,te  sa vrha Baba planine Galičice razgledati panoramu Ohridskog i Prespanskog jezera. Posebno dojmljiv bio je posjet gradu Kruševu gdje su paljenjem svijeća i molitvom u tišini na posljednjem počivalištu na groblju Gomelj odali počast prerano preminuloj glazbenoj zvijezdi  Toši Proeskom. Na putu prema kući dobro raspoloženi i puni lijepih dojmova bizovački folkloraši nakratko su se zadržali u gradu Štipu, gdje su iznenada sreli popularnog hrvatskog glumca Gorana Navojca koji tamo snima novi film.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.