Hrvatski radio

Radio Osijek

Kuda idemo, ne pitajte

27.07.2020.

22:50

Autor: Davor Lončarić

Kuda   idemo,      ne    pitajte

Kuda idemo, ne pitajte

Foto: - / -

U sklopu projekta Barutana 020 Osječani su večeras imali priliku pogledati film "Kuda idemo, ne pitajte" Tomislava Gotovca te slajdove s njegovih umjetničkih performansa u Zagrebu nastale od 1979. do 1991. godine. Bio je to hommage poznatom umjetniku koji nije među nama punih deset godina.

Projekcija filma, uz prikazivanje fotografija Gotovčevih performansa, održana je povodom desete obljetnice smrti autora i uz potporu Instituta Tomislav Gotovac. Uvodni komentar osmislio je Ivan Paić, poznavaztelj umjetničkog opusa Toma Gotovca i dugogodišnji voditelj Multimedijskog centra (MM centra) Studentskoga centra u Zagrebu. 

"Gotovčev film problematizira fragilnu ali i nepokolebljivu ulogu i funkciju pojedinca u opoziciji naspram totalitarnih sustava, dok njegovi - svojedobno po mnogim umjetničkim standardima jedinstveni i šokantni performansi - ukazuju na artističko reagiranje u odnosu na prostor grada, referirajući se pritom i na druge umjetničke vrste", istaknuo je među ostalim Paić. Aktualizirao je Gotovčevu borbu pojedinca protiv različitih sistema scenom iz filma u kojoj akter u znak prosvjeda na glavi nosi čarapu, kao što mi danas nosimo maske. 

Paić u komentaru također ističe kako je "umjetnički rad Tomislava Gotovaca izuzetno je intrigantan i provokativan. Izazivanje vizualne, misaone, pa i verbalne reakcije gledateljstva, bila su njegove temeljne namjere, vidljive u gotovo svim njegovim perforamtivnim istupima. Gotovac svojom aktivnošću obuhvaća veoma širok medijski i umjetnički prostor, autor je četrdeset i pet eksperimantalnih filmova, više od pedeset performansa izvedenih u Mostaru, Zagrebu, New Yorku, Beogradu, Osijeku, Ljubljani, Beču, Splitu itd. U prvoj fazi umjetničkog djelovanja izrađivao je kolaže estetski ravne onima Kurta Schwitersa i Wolfa Vostela. U „staroj“ i „novoj“ sredini obilježenoj konstantnom rigidnom politikom i ignoriranjem umjetnika i njihovih radova, začetnik je ideje proširene fotografije i happeninga, urbani mag i pionir performansa na ovim prostorima, glumac, multimedijski i konceptualni umjetnik s margine društva, izborio se za svoje visoko mjesto, ne samo u području hrvatske već i europske pa i svjetske umjetnosti". 

U nastavku poslušajte i razgovor s Ivanom Paićem.  
Ivan Paić o Tomislavu Gotovcu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.