Hrvatski radio

Radio Osijek

Marko Sesar voditelj škole tambure u "Paji Kolariću"

14.02.2016.

21:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je u najstariji hrvatski tamburaški orkestar i društvo stigao novi stručni dirigent- dolazi i novi voditelj škole tambure, mladi ali ipak iskusni Marko Sesar. Donedavno Sesar je bio član poznatog sastava Kristali iz Županje.

Nakon što se u Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića vratio dugogodišnji dirigent, profesor Dragutin Stivaničević koji vodi seniorski orkestar i žensku vokalnu skupinu Šokadija  u "Paju" je stigao novi dirigent, profesor Miloš Grubić koji će voditi juniorski orkestar. Sada stiže i treće poznato ime iz svijeta tamburaške glazbe- Marko Sesar koji će preuzeti školu tambure i raditi s djecom koja žele naučiti kvalitetno svirati neki od tamburaških instrumenata. Nastava u školi tambure organizirana je u večernjim satima u sjedištu STD Paje Kolarića na Trgu Vatroslava Lisinskog bi  (prizemlje Klasične gimnazije) koje roditelji s djecom mogu posjetiti svakog radnog dana, upoznati dirigente i školu te se odlučiti za upis. Sve se informacije i kontakti mogu pronaći i na Facebook stranici STD Paje Kolarića. 

U ponedjeljak, 15. veljače 2016. godine u 18 će sati biti održan roditeljski sastanak za sve roditelje čija su djeca već upisana u školu tambure ili su već članovi juniorskog orkestra. Na tom će se sastanku predstaviti novi nastavnik i dirigent te dobiti osnovne upute o novim projektima u "Paji" .

"Ovime postaje jasno kako je naše društvo odlučilo ponuditi Osijeku, kandidatu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine vrhunske kadrove koji će stvoriti jedan od najkvalitetnijih tamburaških orkestara na ovim prostorima što grad koji je kolijevka tamburaške glazbe svakako zaslužuje", izjavio je predsjednik STD Paje Kolarića Denis Škugor.  Podsjetio je kako u tom društvu kontinuirano postoje tamburaški orkestri od 1954. godine po čemu su najstarije društvo tog tipa u Hrvatskoj. Društvo posjeduje instrumente tako da polaznici škole tambure ne moraju kupovati ni nositi svoje instrumente, škola traje četiri godine, a nakon toga učenici postaju dio juniorskog orkestra koji i nastupa na različitim manifestacijama, smotrama i festivalima. "U Osijeku se može učiti svirati tambure na nekoliko mjesta, no za sve ima dovoljno prostora i nama je želja okupiti što veći broj djece, naučiti ih da sviraju, druže se i zabavljaju te istodobno spriječiti da slobodno vrijeme provode na ulici", zaključuje Škugor te poziva roditelje djece iz osnovne škole da ih upišu u školu tambure. Sada je, dolaskom mladog nastavnika Marka Sesara omogućeno da djeca dobiju kvalitetnu naobrazbu i dobro nauče svirati na našim tradicionalnim instrumentima. 

Marko Sesar, rođen 22. veljače 1984. godine u Vinkovcima. Školovao se u Županji, diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na Studiju glazbene pedagogije 15. lipnja 2009. godine. Od listopada 2013. godine upisan na poslijediplomski doktorski studij Pedagogija i kultura suvremene škole na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Od rujna 2009. do ožujka 2012. godine zaposlen na radnom mjestu učitelja tambure u Glazbenom odjelu OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, a od 2012. do 2014. na istom radnom mjestu u Umjetničkoj školi Beli Manastir. Od prosinca 2013. godine angažiran je kao vanjski suradnik – predavač, a od ožujka 2014. zaposlen kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na Odsjeku za glazbenu umjetnost. Održava nastavu iz kolegija Tambure i Poznavanje glazbene literature.

Usavršavao se na stručnim skupovima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Pohađao seminar u organizaciji Clavisa – udruge glazbenih pedagoga naslovljen Stilska interpretacija i razvoj muziciranja na djelima glazbene literature za komornu glazbu u Zagrebu u studenome 2012. godine (predavač: Guy Danel, Belgija).

Kao pozvani predavač u srpnju i kolovozu 2011. godine u Unterpullendorfu u Austriji održao glazbenu radionicu i tečaj sviranja tambure. U kolovozu 2007. godine u Undi u Mađarskoj održao predavanje o povijesti i razvoju tambure. Godine 2010. bio član prosudbenoga povjerenstva na 4. smotri tamburaških sastava i orkestara osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije.

Aktivno sudjeluje na natjecanjima u organizaciji HDGPP-a – kako na regionalnoj, tako i na državnoj razini. S učenicima osvaja brojne nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. (Opatija, prosinac 2013.- 1. nagrada i 1. mjesto na Državnom natjecanju komornih sastava – tambure; Opatija, prosinac 2012.- 2. nagrada na Državnom natjecanju komornih sastava – tambure; Dubrovnik, travanj 2011.- 2. nagrada na Državnom natjecanju solista – tambure, …)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.