Hrvatski radio

Radio Osijek

Matica hrvatska Ogranak Osijek

13.02.2013.

13:16

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvobroj časopisa "Književna revija 3-4" predstavila je danas Matica hrvatska Ogranak Osijek, a to je ujedno bila i prigoda za osvrt na 2012. i planove za 2013. godinu.

Dvobroj časopisa "Književne revije" predstavila je danas Matica hrvatska Ogranak Osijek. Posvećen je 7. anonimnom natječaju za najbolji prozni tekst Matice hrvatske koji je raspisan prošle godine, a najkvalitetnija četiri prozna djela u njemu su i objavljena. Autori su uglavnom mladi ljudi koji nemaju iza sebe velike izdavačke kuće koje bi im djela i objavila. Cilj Matice je promovirati ove autore te, kako je istaknuo glavni urednik Književne revije Ivan Trojan, dati im priliku da izađu iz sjene. Pobjedom na natječaju mjesto u Reviji dobila je Mihaela Gašpar, čiji fragment romana "Mitohondrijska Eva" zauzima prvi dio. Slijede tri prozna polufinalna djela sa natječaja čiji su autori Anamarija Posavec, Denis Peričić i Miroslav Pelikan.

Promocija "Književne revije" bila je prigoda za pregled onoga čime se osječki ogranak Matice hrvatske bavio u 2012. godini, a predsjednik Ivica Završki istaknuo je i neke planove za 2013. godinu. Napomenuo je kako je 2012. godina jedna od značajnijih u povijesti za Ogranak jer je po prvi puta održana skupština Matice hrvatske u Osijeku. Unatoč krizi godina je izdavački bila vrlo uspješna i financijski je konsolidirana jer je nakon dugo vremena pozitivno i poslovala. Predsjednik Matice hrvatske Ogranak Osijek Ivica Završki dodao je kako je, uz uobičajena predavanja i brojne tribine, plan ove godine izdati 13 novih naslova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.