Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan materinskog jezika

21.02.2013.

13:06

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za rad s djecom i mladima i Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Međunarodni dan jezika 21. veljače obilježavaju nizom kreativnih susreta s djecom.

Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci kažu kako je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće. Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima, donijela je 1999. odluku o proglašenju  21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog nasljeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Završnica manifestacija u Osijeku održat će se u četvrtak pod nazivom "Festival jezika" u prostoru udruge "Šokačka grana" Osijek, u GČ Novi Grad.

U GISKU je istim povodom do kraja ovog mjeseca postavljena izložba na koju vas poziva Suzana Biglbauer, koordinatorica za rad s djecom i mladima. 

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.