Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja u Osijeku.

17.05.2013.

20:02

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 18.svibnja-Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Muzeju Slavonije u Osijeku otvorene su dvije izložbe "Saša Došen Lešnjaković - kostimografije / scenografije / lutke" i "Odijevanje u srednjem vijeku i renesansi kroz kazališne kostime Jasmine Pacek".

Izložba Saše Došen Lešnjaković presjek je autoričinog dosadašnjeg rada u kazalištu. Izložba je postavljena je u istoj prostoriji Muzeja Slavonije (Trg Svetog Trojstva 6) u kojoj je zaživjela lutkarska predstava "U potrazi za čudovištima" (koprodukcija Muzeja Slavonije i Umjetničke akademije u Osijeku, prema motivima knjige Stanislava Marijanovića "Čudovišta u muzeju"), nagrađena na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske za najinventivniju, likovno najdosljedniju te najoriginalniju kreaciju lutaka.

Izložba "Odijevanje u srednjem vijeku i renesansi kroz kazališne kostime Jasmine Pacek" (u Muzeju Slavonije Osijek / Arheološkom muzeju, Trg Sv. Trojstva 2) ne predstavlja bogati kazališni opus autorice već mali ciljani segment njenih umjetničkih ostvarenja iz predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ("Mletački trgovac" i "Kraljevi i konjušari") koje je iskoristila u pedagoške svrhe i oblikovala edukativno-povijesnu priču, šire uporabne vrijednosti.

Uz te dvije izlože u Muzeju Slavonije/Arheološkom muzeju posjetitelji od 17 do 23 sati mogu razgledati Muzej na lenti vremena grada , Poljske tradicijske igračke te stalne postave Prapovijest,Seoba naroda,Srednji vijek te Lapidarij - zbirka antičkih kamenih spomenika.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.