Hrvatski radio

Radio Osijek

Metamorfoze

18.04.2013.

10:12

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samostalna izložba Vane Gaćine u galeriji Kazamat otvara se u subotu u 19 sati. Postav možete pogledati do 8. svibnja.

Na otvorenju izložbe nastupa glazbeno-performativna grupa MMessy Oscillators.

"Radovi Vane Gaćine, iako usko povezani s novomedijskim, intermedijskim i videoumjetničkim tokovima, uvijek nam jasno pokazuju tendenciju prema isticanju čiste likovnosti osobne ekspresije kakvu nalazimo u crtežu, slikarstvu, grafici, kiparstvu.  Sklonost eksperimentiranju umjetnica pokazuje u korištenju i suočavanju različitih materijala i medija, od onih opipljivih do virtualnih i elektroničkih. Svoj put definira još na likovnom studiju, kada slikarski smjer završava radom u žanru videoanimiranog kolaža. Kolaž se kao prepoznatljiv princip provlači kroz većinu njezinih radova, a kolažom započinje i ova izložba. Autorica unutar postava ne pokazuje originalno kombiniran crno-bijeli crtež, već njegove digitalno modificirane verzije kroz dvije videoprojekcije i reprodukciju na light box-u..." 

(iz predgovora izložbi kustosice Ane Dumbović)

 

Vana Gaćina završila je slikarstvo 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, a 2012. godine završava magisterij iz umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti  i dizajna u Ljubljani, iz smjera Video u klasi prof. Sreće Dragana. Živi i djeluje u Zagrebu.

 

MMessy Oscillators je grupa koja u svojim dvadesetominutnim nastupima kombinira eksperimentalne elektronske intervencije koristeći se video projekcijama koje kombiniraju s raznim izvorima zvuka poput    DIY instrumenta,  teremina, oscilatora, efekata.  Zbog mnogobrojnosti članova, nastupaju svaki put u drugačijem sastavu. U Kazamatu će nastupati:Tin Dožić (oscilator), Ana Dumbović (biljka-theremin), Vana Gaćina (ozvučene zdjele), Jana Buljan (fra angelico), Gjino Šutić (Bio-Opticki teremin, Mikrobni bubanj), TanjaMinarik (VJ-ing).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.