Hrvatski radio

Radio Osijek

MLU: "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj"

24.03.2021.

12:04

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Otvorenje izložbe "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Riječ je o postavu Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba koji je, pandemiji usprkos, pogledalo više od 5000 posjetitelja.

"Postav će se, sukladno epidemiološkoj situaciji, otvoriti sutra u 19 sati online prijenosom na Facebook stranici Muzeja, a istoga će dana posjetitelji moći doći pogledati izložbu uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u vremenu od 15 - 20 sati", rekla je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka  kustosica MLU Mateja Moser.

"Izložba je okupila radove više desetaka autorica i autora i strip, od prvog službenog hrvatskog stripa, 'Vjerenice mača' Andrije Maurovića i Krešimir Kovačića pa sve do današnjih strip majstora. Cilj je strip sagledati ne samo kroz njemu bliske umjetničke i medijske forme, već i kroz pitanja autorstva i suradnji, ali i veza stripa i grafičkog dizajna, ilustracije, slikarstva, fotografije. Postav pokazuje strip u Hrvatskoj od 30-ih do danas, s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje" kaže autorica, kustosica MSU Jasna Jakšić.

Među brojnim zastupljenim autorima puno je poznatih imena stripa i umjetnosti uopće, čak i sa svjetskim rederncijama, kao što su Andrija Maurović, Borivoj Dovniković, Milan Trenc, Mirko Ilić, Dalibor Talajić, Joško Marušić, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Ivica Bednjanec, Otto Reisinger, Walter Neugebauer, Nedjeljko Dragić, Igor Kordej, Ivan Fiolić, Dubravko Mataković, Edvin Biuković, Tomislav Gotovac, Ninoslav Kunc, Julio Radilović Jules, Krešimir Zimonić, Darko Macan, Simon Bogojević Narath i niz drugih.

Izložba će biti otvorena do 13. lipnja.

MLU izložba Nastavit će se...press

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.