Hrvatski radio

Radio Osijek

"Morphine: Putovanje snova" otvara 9. DORF

02.02.2015.

17:38

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival dokumentarnog rock filma (DORF) ove će se godine održati od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku uz projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja.

 

9. izdanje DORF-a otvorit će film američkog redatelja Marka Shumana, koji će biti i gost festivala, "Morphine: Putovanje snova" o američkom alternativnom rock bendu Morphine, izvjestili su iz vinkovačke Udruge ljubitelja filma "Rare", organizatora DORF-a.

Filmovi su raspoređeni u tri programa - regionalni, međunarodni i Tajna povijest rocka, a projekcije održavati u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića i Centru znanja, osječkom Kinu Urania te vukovarskom CineStaru u trgovačkom centru "Golubica Mall".
O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će prosudbena komisija koju čine Dušan Moravec, Lada Furlan-Zaborac i Krešimir Blažević. Treću godinu zaredom DORF će, u suradnji s Klasik TV iz Zagreba, dodijeliti i nagradu za najbolji scenarij glazbenog filma za koji je natječaj otvoren do 15. veljače.
Autori nagrada ove godine su Arpad Slačik iz Srbije i Marija Miloševska iz Makedonije, koja je već surađivala s DORF-om. Nagrada za životno djelo na 9. DORF-u bit će dodjeljena Zdenku Franjiću, prvom nezavisnom glazbenom izdavaču u Hrvatskoj i vlasniku etikete "Slušaj najglasnije!".
U popratnom dijelu programa nazvanog "Off DORF" u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će predstavljeno nekoliko knjiga vezanih uz glazbu dok će u Centru znanja biti postavljena izložba plakata iz privatne zbirke Kornela Šepera. U sklopu edukativnog programa "EDIT" i ove će godine u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom biti predstavljeni nagrađeni radovi s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. Bit će organizirano i predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, a u sklopu "EDIT Comics" besplatne radionice za učenike osnovnih škola.
Plakat festivala dizajnirao je ilustrator i dizajner Igor Hofbauer iz Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.