Hrvatski radio

Radio Osijek

Mursa- Hadrijanova kolonija uz limes Rimskog carstva

26.04.2019.

13:39

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U Osijeku je predstavljena nova monografija "Mursa- Hadrijanova kolonija uz limes Rimskog carstva" autora prof. dr. sc. dr. h.c. Emilia Marina kojom autor želi prikazati Osijek iz antičkog vremena te iz vremena koje je prethodilo tom glavnom antičkog razdoblju i nakon njega.

Mursa je, ističe autor, grad koji je imao puno veće značenje nego bi se to danas reklo na temelju onoga što je ostalo jer za razliku od nekih drugih antičkih gradova, u današnjoj šetnji Osijekom neće se vidjeti gotovo ništa od antičke Murse. Njezina je baštine relativno skromna u materijalnom smislu ali povijesna baština i povijesna vrijednost daleko nadilazi arheološku baštinu. 

        

Monografija je nastala na temelju objavljene građe te se autor nada da će nova iskapanja biti temelj za nadopuniti ovu knjigu.

        

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-20190426_114219.jpg, Foto: -/-20190426_114248.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.