Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzej Slavonije - 140 godina najvećeg općeg muzeja u Hrvatskoj

16.02.2017.

22:43

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej Slavonije u Osijeku najveći je muzej općeg tipa u Hrvatskoj . U 169 zbirki više je od pola milijuna predmeta. Riječ je o arheološkoj, etnografskoj, knjižnoj, kulturno-povijesnoj, numizmatičkoj, prirodoslovnoj, tehničkoj i umjetničkoj građi, a muzejska knjižnica najveća je u Hrvatskoj.

Osnovan donacijom zbirke novca, medalja, oružja i numizmatke osječkog trgovca Franje Sedlakovića,  Muzej Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka najstarija je kulturna ustanova u gradu. 1947. godine njegov je regionalni značaj potvrđen novim imenom koji nosi i danas - Muzej Slavonije. Nacionalni status dobio je 1994. godine čime je osnivačka prava preuzela Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo kulture.

Gotovo šezdeset i pet godina u Muzeju je radila samo jedna osoba, a danas je 38 djelatnika. „To je još uvijek nedostatno s obzirom na građu i lokacije na kojima djelujemo ( uz dvije zgrade na Trgu Svetog Trojstva otvorene javnost, Muzej djeluje na još četiri lokacije ), ocijenio je ravnatelj Denis Detling i u prigodi 140. obljetnice rekao :

„Franju Sedlakovića zbog donacije 2 200 predmeta s pravom smatramo osnivačem Muzeja. No, ne smijemo zaboraviti na još dvije osobe: Karla Nubera, pojedinačnog najvećeg donatora Muzeja i  Vjekoslava Celestina, dugogodišnjeg kustosa i ravnatelja Muzeja koji je u 43 godine svog djelovanja uspio postaviti Muzej na dobre temelje. Ne smijemo zaboraviti ni druge veličine Muzeja poput Josipa Bosendorfera, Marije Malbaše ili Danice Pinterović, no zahvale što obilježavamo ovako veliki jubilej idu svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos Muzeju.“

140 godina djelovanja Muzeja Slavonije bivšim i sadašnjim djelatnicima čestitali su zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a u prigodnom je programu nastupilo Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ koje je 140. obljetnicu osnutka u Osijeku proslavilo prošle godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.