Hrvatski radio

Radio Osijek

"Muzej vučedolske kulture pridonosi turističkom razvoju Vukovara"

05.11.2018.

12:15

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: instagram #visitvučedol

Foto: instagram #visitvučedol

Foto: - / -

Povodom nagrade Inovacija godine, koja je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma dodijeljena Muzeju vučedolske kulture, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čestitao je djelatnicima na tom postignuću. Pritom je istaknuo velik doprinos muzeja ukupnom turističkom razvoju grada.

Hrvatska turistička zajednica na ovogodišnjim je Danima hrvatskog turizma Muzeju vučedolske kulture dodijelila nagradu Inovacija godine u turizmu za edukativno-pedagoški projekt "Dolkline priče" i "Mali arheolog", koje najmlađima putem slikovnice i vodiča približavaju prapovijesnu Vučedolsku kulturu i stalni postav Muzeja vučedolske kulture.

"Dobro je primati nagrade, napose od struke, priznanje govori da ste dobri, kvalitetni, konkurentni, govori da se u muzeju dobro radi, da je prisutna mlada ekipa na čelu s ravnateljicom koja očito ima moderan pristup i u stanju je osvajati ovakve nagrade", rekao je Penava naglasivši da je nagrada značajna i u marketinškom smislu jer sam Muzej vučedolske kulture i grad Vukovar drži u fokusu interesa javnosti. Posebno je istaknuo da je nagrađen inventivno osmišljen uradak koji muzej približava najmlađim posjetiteljima te, u pedagoškom smislu, budi u djeci interes za arheologiju ali i razvija kulturu posjete muzejima.
"Ponosni smo na nagradu i zahvalni Turističkoj zajednici grada Vukovara, koja nas je za nagradu predložila, ali i stručnom žiriju koji nas je prepoznao kao muzej koji je inovativan sam po sebi, koji je u manje od tri i pol godine postojanja primio više od 200.000 posjetitelja. Kroz naš stalni postav svi su ti posjetitelji na Vučedolu doživjeli prapovijest", rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec. Dometnula je da je doživljaj posjetitelja upotpunjen i multimedijalnim i audio vodičima te na kraju i najnovijim edukativnim aktivnostima za najmlađe - Dječjim vodičem "Dolkine priče" i Arheološkim dnevnikom "Mali arheolog", projektima nagrađenim i od Hrvatskog muzejskog društva. Naglasila je da je nagrada priznanje djelatnicima, ali i svima onima koji prate ili će u budućnosti pratiti aktivnosti muzeja te podsjetila na realizaciju projekta Arheološkog parka Vučedol kojemu je nositelj Muzej vučedolske kulture, a partneri Ministarstvo kulture, grad Vukovar, Turistička zajednica Vukovara i Luka Vukovar. Riječ je o najvećem Vladinu projektu u kulturi, vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen do lipnja 2022. godine, a Arheološki park bi uz rekonstruirano vučedolsko naselje i rekonstruiranu ljevaonicu bakra trebao sadržavati i istraživački centar, farmu, planetarij, poučnu stazu kao i restoran.
Muzej vučedolske kulture otvoren je u lipnju 2015. godine, a realiziran je u sklopu projekta Vukovar-Vučedol-Ilok Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.

Galerija
muzej-vucedolske-kulture-dolkine-price.jpg, Foto: -/-
muzej-vucedolske-kulture-pejzaz.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.