Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzeji za sve

16.12.2013.

13:29

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljena je publikacija "Muzeji za sve" izdana u sklopu projekta Muzejske udruge Istočne Hrvatske.

Posjet muzeju može biti naporan i za zdravog čovjeka jer zahtijeva kako tjelesnu tako i mentalnu spremnost, a kamoli za osobe s invaliditetom, kojima posjet muzeju često znači nepremostivu prepreku – od teškoća s parkiranjem i nemogućnosti ulaska u samu zagradu, loše osvijetljenih eksponata, nepristupačnih izložaba koje su smještene na katu, do muzejskog osoblja koje posjetitelju ne zna pružiti adekvatnu pomoć.

(Eilean Hooper-Greenhill)

Riječi su to koje stoje na početku publikacije „Muzeji za sve“ koja je danas predstavljena u Osijeku u organizaciji Muzejske udruge Istočne Hrvatske. Urednice su izdanja dr.sc. Morana Vouk, muzejska savjetnica u Tiflološkom muzeju Zagreb i Željka Miklošević, voditeljica Sekcije za muzejsku edukaciju i animacijuMUIH-a, asistentica na Filozofskom fakultetu Zagreb, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti.

Projekt Muzejske udruge Istočne Hrvatske "Muzeji za sve" započeo je 2009. godine i temelji se na individualnom angažmanu pojedinih ustanova – članica Udruge – koje su povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom osmislile aktivnosti i načine pomoću kojih bi osobe s invaliditetom mogle biti posjetitelji muzejskih ustanova i sudionici njihovih radionica. U sklopu projekta, na samom početku bio je organiziran i seminar na kojem su se stručni muzejski djelatnici upoznali sa zakonskom regulativom i educirali o radu s osobama s invaliditetom.

Publikacija "Muzeji za sve" sastavni je dio projekta i svojevrsni kompendij za prilagodbu muzejske interpretacije i interpersonalne komunikacije s osobama s invaliditetom, uz istovremeno sublimiranje dosadašnjih rezultata projekta.

U projekt su bili uključeni: Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, Muzej Slavonije, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Vukovar, Muzej grada Iloka.

Publikacija je dostupna i na internetskim stranicama Muzejske udruge Istočne Hrvatske www.muih.hr

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.