Hrvatski radio

Radio Osijek

Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture 55 programa

19.06.2019.

12:27

Autor: Iva Fijala

Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture 55 programa

Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture 55 programa

Foto: - / -

Osječko ljeto kulture počinje 28. lipnja i završava 14. srpnja, najavili su na konferenciji za novinare. Za tri premijerna naslova ove je godine potrebno kupiti ulaznice, a svi su ostali programi za posjetitelje besplatni.

OLJK će početi praizvedbom predstave "Doljnjogradska 11" HNK Osijek, Dječje kazalište Branka Mihaljevića priprema premijeru "Trojica u trnju" dok Gradske galerije Osijek donose hrvatsku praizvedbu drame "Buđenje".

Novost je prodaja ulaznica za tri premijerna naslova. Za premijeru "Doljnjodravske 11" ulaznica je 50 kuna i kupiti se može na blagajni HNK Osijek, za "Trojicu u trnju" cijena je 20 kuna i karte se kupuju na blagajni Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, dok će za "Buđenje" ulaznica biti 30 kuna i možete ju nabaviti u Turističkom info centru u Tvrđi.
Prvi put u kreiranju programa OLJK-a sudjeluje Ivana Šojat koja se pobrinula za književni program. Najavila je dolazak Miljenka Jergovića koji će nakon 10 godina ponovno biti u Osijeku, a predstavit će najnoviju knjigu "Selidba". Zoran Predin će uz promociju knjige "Glavom kroz zid" održati i koncert. Književni program OLJK-a otvara Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik prijateljskoga grada Tuzle koji će predstaviti povijesni roman "Ljetopis o kralju Tvrtku". Znanstvenu knjigu "Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije" na pisala je Margareta Turkalj Podmanicki i bit će promovirana na OLJK-u, kao i roman "Osvojski" Jasne Horvat.
Kazališni je program predstavio Miroslav Čabraja naglasivši dvije praizvedbe (Doljnjodravska 11 i Buđenje) i premijeru (Trojica u trnju) koje su i ove godine sastavni dio OLJK-a. U slaganju programa publici su željeli predstaviti velika institucionalna kazališta, poput Kerempuha, Komedije i Gavelle, ali i manja kazališta koja dobro rade i njihove su predstave rado gledane.
Danijela Klobučar iz likovnog je programa izdvojila samostalnu izložbu Ivana Kožarića te "American pop art" koju donosi Srednjoeuropski kulturni centar iz Novog Sada. HDLU Osijek predstavit će se godišnjom izložbom "Umnažanje kao nužnost". Posebnost je OLJK i street art, odnosno otvaranje ulične galerije na tramvajskoj stanici kod Perivoja kralja Tomislava, dok će Marina Mesar napraviti mural OKO na zidovima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Organizirane su i brojne radionice za djecu i odrasle.
U glazbenom programu nastupaju slovenski, osječki i riječki zborovi, Tamburaški sastav Batorek, a najavljen je i koncert Zvjezdana Ružića i Matije Dedića na dva glasovira.
Gradska i sveučilišna knjižnica na OLJK-u organizira Festival slikovnice "Čuvari priča" na kojem gostuju ilustratori i pisci, otvaraju se izložbe, izvode se predstave i performansi. Organiziraju se i brojne radionice pod zajedničkim nazivom "Šume pričaju" za koje se potrebno prijaviti pa detalje potražite na internetskim stranicama GISKO-a.

Ovogodišnji plakat i program OLJK-a pogledajte u privitku.

 

oljk_stranica-banner-naslovnica.png

oljk_stranica-banner-naslovnica.png

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.