Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Pokladnom jahanju u Vinkovcima 50-ak konjanika

30.01.2016.

19:31

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pokladno jahanje organizirala je Udruga Vinkovački šokački rodovi. Običaj potječe iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Ponovno oživljen nakon Domovinskog rata, običaj se sada održava širom Slavonije, Baranje i Srijema.


  Okupili su se brojni zaljubljenici u konje i jahanje, podsjetivši Vinkovčane na nekadašnji graničarski običaj ujahivanja u dvorišta, po curu za udaju.

"Budući da smo mi grad tradicijske kulture, takva događanja izuzetno nas vesele, pogotovo činjenica što je iz godine u godinu sve više jahača i što se među njima nalazi veliki broj mladih, a to jamči da tradicija neće izumrijeti", istaknuo je vinkovački dogradonačelnik Ivan Bosančić. Dočekao je jahače i zaprege u središtu grada, i u ime Gradske uprave, sukladno tradiciji, počastio ih jelom i pićem.
 Na riječima dobrodošlice zahvalio je predsjednik "Vinkovačkih šokačkih rodova" Zvonimir Liščić: "To smo mi, Šokci, Slavonci, čuvamo tradiciju i volimo je, a uvjeren sam da će naša tradicija, kao dio hrvatske baštine, opstati i očuvati se."

 Tijekom cijeloga dana konjanici su, pjevajući pokladne pjesme, poskočice i bećarce, uz zvuke tambura i konjski topot, posjećivali ugledna šokačka gazdinstva u Ervenici i Krnjašu gdje su dočekivani domaćinskom dobrodošlicom i pogošćeni jelom i pićem. Ove godine u svoje dvorište primio ih je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni konjanici bi, u znak zahvale, zapjevali "domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala".
 Običaj Pokladnog jahanja potječe iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata i sada se održava širom Slavonije.
U petak je Pokladno jahanje održano i u Vukovaru, treću godinu za redom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.