Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada hrvatskog glumišta Antoniji Mrkonjić

24.11.2020.

23:39

Autor: Radio Osijek/TM

Nagrada hrvatskog glumišta Antoniji Mrkonjić

Nagrada hrvatskog glumišta Antoniji Mrkonjić

Foto: - / -

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja, dok su redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu laureati 28. Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Jedna od nagrada stigla je u Osijek.

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina dodijeljena je Antoniji Mrkonjić i to za ulogu Anje u drami "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova i režiji Dražena Ferenčine. Mrkonjić je nagradu posvetila Aleksandru Bogdanoviću, glumcu osječkog HNK-a koji je preminuo krajem prošle godine od posljedica prometne nesreće.  Predstava je nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020. Predstava Višnjik, koja je premijerno izvedena na 20. Osječkom ljetu kulture, bila je nominirana u nekoliko kategorija - uz Antoniju Mrkonjić, u krugu za nagradu bili su redatelj Dražen Ferenčina, Sandra Lončarić za glavnu žensku ulogu, Miroslav Čabraja za sporednu mušku i Anja Đurinović Rakočević za sporednu žensku ulogu, a nominirana je bila i predstava u cjelini.
"Predstava Višnjik pokazala je da umjetnost i kultura mogu preživjeti u doba pandemije, a naš dramski ansambl iznjedriti najbolja ostvarenje kada je najteže", istaknuli su iz Hrvatskog narodnog kazališta kada su objavljene nominacije. Valja istaknuti da je također nominirana bila i Nina Kleflin, redateljica mjuzikla "Sugar" za najbolje redateljsko ostvarenje.
Dodjelu 28. nagrade Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU), koja je zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera ove godine umjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena u studiju Hrvatske radiotelevizije uz izravan prijenos na Drugom programu HTV-a, bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, vodio je glumac Tarik Filipović, a svaki je laureat dobio pola minute vremena za kratko obraćanje gledateljima. Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku a na nagovor Dimitrija Demetra rekao: "Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.