Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada Marin Držić Davoru Špišiću

17.03.2017.

12:54

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za svoj dramski tekst "Zidarija", istaknuti dramatičar i prozaik, Osječanin Davor Špišić dobitnik je prve Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2016. godinu, koju hrvatsko Ministarstvo kulture dodjeljuje s ciljem poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva.

Takvu je odluku, na temelju 52 pročitana djela pristigla na ovogodišnji natječaj, donijelo stručno povjerenstvo u kojemu su bili glumica Ksenija Marinković kao predsjednica, te članovi dramaturg Dubravko Mihanović i kazališni i filmski redatelj Mario Kovač. Prvonagrađeni dramski tekst Davora Špišića Marinković je nazvala "gorkim, angažiranim, cinično-zabrinutim pozivom na kazališni ples, jednom od onih drama koje vješto plove prostorom između potresnog i duhovitog, globalnog i intimnog, grubog i nježnog, a sve to kako bi se gnjevno obrušila na društvo naopakih vrijednosti, čija je vlast neraskidivo sljubljena s kriminalom, a strukture nagrižene korupcijom". "Društvena kritičnost tu, međutim, odbija biti doslovnom, već se radije poigrava stereotipima i očekivanostima, iznenađujući nas drskim rješenjima i izmještanjem emotivnog fokusa", rekla je Marinković iznoseći obrazloženje odluke stručnoga povjerenstva. Špišiću je ovo četvrti "Držić" - 2001. bio je dobitnik treće nagrade za tekst "Jug 2", "Alabama" mu je donijela prvu nagradu 2008., a prošle godine je dobio drugu nagradu za "Na gumama su...".
Drugu nagradu ove godine ravnopravno dijele Dora Delbianco s tekstom "Kad je stao svijet" te Dino Pešut, s tekstom "Stela, poplava". Ove se godine ravnopravno dijeli i treća nagrada, a dobili su je Marina Vujčić za tekst "Podmornica" i Damir Markovina za tekst "Paščad".
Imena nagrađenih na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture obznanila je danas ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako je riječ o, za to ministarstvo, iznimno važnoj nagradi, koja se u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva pod tim imenom dodjeljuje od 1991. "Tijekom niza godina dodjeljivanja postigla se veća vidljivost hrvatskog dramskog pisca, a na kazališne daske postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi koji su tu nagradu dobili", rekla je ministrica. Posebno se osvrnula na mlade autore "koji su nakon te nagrade našli svoje mjesto na sceni", te napomenula kako to ministarstvo nastavlja razmišljati o mjerama "kako možemo potaknuti, prepoznati i nagraditi dramske autore, a istodobno i osigurati da što više naših kazališta uz adekvatne poticaje i stimulacije Ministarstva kulture nagrađene autore prepozna i uvrsti u svoj program".
Na natječaj za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić, koji bio otvoren od 4. studenoga do 20. prosinca 2016. godine, pristigla su 52 dramska teksta, a svi su ocjenjivani anonimno, pod šiframa. Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u iznosu od 40 tisuća kuna za prvu nagradu, 30 tisuća kuna za drugu, te za treću 20 tisuća kuna, a Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati u roku od dvije godine od objave Poziva postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. Ako više tekstova dijeli nagradu, svi dobivaju puni iznos nagrade.
Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani u Splitu. Ove godine to će biti 21. travnja, kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.