Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrada osječkom fotoreporteru Vladi Kosu

24.01.2015.

16:58

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fotoreporter Agencije Cropix, Osječanin Vlado Kos dobitnik je prve nagrade u kategoriji PRESS fotografije na festivalu „Fotografija godine BiH 2014“.

Festival već petu godinu za redom organizira portal Fotografija.ba, a Kos je nagradu, nazvanu po poznatom bosanskohercegovačkom fotoreporteru Danilu Krstanoviću, dobio za fotografiju snimljenu u Beogradu 16. listopada 2014. za vrijeme posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji. Fotografija na kojoj Putin u društvu srbijanskoga predsjednika Tomislava Nikolića promatra vojnu paradu u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda i stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata nastala je u iznimno teškim uvjetima – upravo u vrijeme parade padao je snažni pljusak. 

U obrazloženju nagrade je rečeno: „Obilna kiža može svakodnevne i dosadne situacije pretvoriti u nešto posebno. Radoznao i smeten izraz lica kod Putina kontrast je Nikolićevoj smrknutoj odlučnosti. Najlonske kabanice daju jednu komičnu notu ovoj fotografiji.
Vlad Kos je pobjedom u kategoriji PRESS fotografije konkurirao i za Grand Prix festivala, zajedno s pobjednicima ostale četiri kategorije. Za osvojeno prvo mjesto u svojoj kategoriji nagrađen je fotoaparatom i objektivom 18-55mm.
Ovaj osječki fotoreporter fotografijom „Dalekovod“ osvojio je nagradu za fotografiju 2010. godine u kategoriji „Svakodnevni život“ na natječaju koji, u suradnji s Hrvatskom novinarskim društvom, raspisuje Zbor fotoreportera Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.