Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrađeni Davor Špišić kod gradonačelnika

27.03.2017.

12:23

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječanin Davor Špišić četvrti je put dobio nagradu Marin Držić za dramsko djelo, ovoga puta za tekst "Zidarija", a tim su ga povodom primili gradonačelnik Ivan Vrkić i njegov zamjenik Vladimir Ham i čestitali mu na nagradi.

Davor Špišić prvi je puta 3. nagradu Marin Držić dobio za djelo "Jug 2" za 2001. godinu, a drama je praizvedena 2003. u osječkom HNK. Prva nagrada Marin Držić za 2008. godinu došla je za "Alabamu", a prošle je godine dobio drugu nagradu za komediju "Na gumama su...".
Zahvaljujući na čestitkama Davor Špišić naglasio je da je uvijek lijepo znati da se netko brine i o umjetnicima, pogotovo u današnje vrijeme destrukcije i snižavanja svih kulturnih i obrazovnih standarda. Svaki suprotan primjer stvaratelje veseli, bez obzira je li riječ o stvaranju umjetničkih djela, političkim potezima ili poljoprivrednim proizvodima. Stvaranjem se jedino možemo oduprijeti destrukciji, kaže Špišić, pa ga stoga raduje i ovo priznanje Grada.
Nagrade usmjeravaju reflektore medija i javnosti prema radu dramatičara, a i potvrda su vrijednosti rada, napominje Špišić kojem su priznanja ohrabrujuća, a nikako uspavljujuća jer svaki dan treba raditi i krenuti "kao od nule".
Ministarstvo kulture osim novčane nagrade autoru, sufinancira i kazališne izvedbe nagrađenog dramskog teksta koji tako ubrzo bude uprizoren, o čemu svjedoče i Špišićeva djela. U tijeku su pregovori s nekoliko kazališnih kuća pa vjerujemo kako će i "Zidarija" imati svoju praizvedbu.
Čestitajući Špišiću na nagradi gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je da grad čine ljudi, a vrijednosti grada pojedinci koji svoji uspješnim i vrijednim radom dokazuju svoju izvrsnost. Činjenica jest da se u našem gradu teško živi, teško pronalazi posao, da se odlazi iz grada, pa u takvim uvijetima imati nešto vrijedno i pokazati da se može raditi i stvarati ima posebno značenje, istaknuo je gradonačelnik Vrkić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.