Hrvatski radio

Radio Osijek

Nagrađeni Ružica Černi, Valentina Radoš i Daniel Zec

18.12.2017.

16:31

Autor: Hina / Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je svoje godišnje nagrade. Nagradu za životno djelo dobila je umirovljena kustosica Muzeja grada Iloka Ružica Černi. Godišnju nagradu društva, među ostalima, dobila je Valentina Radoš, a posebno priznanje Daniel Zec, kustosi Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Nagradu za životno djelo Ružici Černi donio je predani višedesetljetni rad na mjestu povjesničarke kustosice u tome muzeju, gdje se kao dugo godina jedina obrazovana djelatnica muzejskoga kadra tijekom svoje karijere, kako stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda pročitanog na dodjeli, istaknula na brojnim poljima, "često se usamljeno suočavajući s brojnim zahtjevnim problemima i nesvakidašnjim situacijama". Ružica Černi autorica je više od 50 tematskih izložaba, dokumentranih i izložbi fotografija i plakata, koji prate razne aspekte života Iloka i njegovih slavnih stanovnika, te više od 30 stručnih radova i članaka; koautorica je i suradnica brojnih objavljenih knjiga, stručnih publikacija, novinskih članaka. Nagradu joj je na posebnoj svečanosti upriličenoj u Muzeju Mimari uručila predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec, a Černi je, uz zahvale na nagradi koja je, kako je rekla, za nju došla neočekivano, napomenula da ju doživljava "i kao nagradu Muzeja grada Iloka, jer ja i muzej smo vršnjaci - on ove godine obilježava 65 godina svoga postojanja".
Predsjednica HMD-a Vlasta Krklec poželjela je dobrodošlicu svima okupljenima na dodjeli "muzejskih Oscara". Napomenula je da je na natječaj ove godine pristiglo ukupno 49 prijava, s nizom ostvarenih iznimnih rezultata, brojnim novim projektima i mnogo realiziranih zanimljivih novih izložaba, što je dalo ocjenjivačkome sudu "težak ali sladak zadatak nagraditi najbolje od najboljih".

 

             Ružica černi (Muzej grada Iloka)          Valentina Radoš (Muzej likovnih umjetnosti Osijek)

Dodijeljene su i Godišnje nagrade Društva za 2016. i to u osam kategorija. U kategoriji za realiziranu izložbu u 2016., nagradu je dobila Valentina Radoš, autorica stručne koncepcije izložbe "Granice vidljivosti 25. Slavonski bienalle".
U kategoriji za realizirani stalni postav, ocjenjivački sud nagradu je dodijelio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti.
Najboljim realiziranim izdavačkim projektom proglašena je monografija "Arheološki muzej u Zagrebu život od 19. do 21. stoljeća" autorice Ane Solter.
Godišnju nagradu HMD-a za 2016. u kategoriji istraživačkoga rada koji je rezultirao izložbom dobio je rad autorice Nele Tarbuk na izložbi "Figura i ornament / Barok Johannes Komersteiner i njegov krug" Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb.
U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom u 2016. godini najboljim je ocijenjen rad Iris Biškupić Bašić koji je rezultirao katalogom "Zbirka dječjih igračaka i igara".
U kategoriji realiziranog pedagoško-edukacijskog programa nagradu je dobio Muzej grada Zagreba za projekt "Žive slike 2016.".
Marketinško-propagandni program izložbe "Divovi Patagonije" Prirodoslovnog muzeja Rijeka dobio je nagradu u istoimenoj kategoriji, dok su nagradu za međumuzejsku suradnju dobili Etnografski muzej Istre i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka za suradnju na izložbi "Tržnica trbuh grada".

Petočlani ocjenjivački sud donio je odluku i o dodjeli Posebnih priznanja HMD-a, i to u čak šest kategorija. Za najbolji realizirani izdavački projekt nagrađen je urednik Daniel Zec (Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku) za monografiju "Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi". 


Posebno priznanje za restauraciju muzejske građe ocjenjivački je sud dodijelio višoj restauratorici Arheološkog muzeja Istre Moniki Petrović, za restauraciju jedinstvene slike od kose na staklu.
Za istraživački rad koji je rezultirao izložbom posebno priznanje dobio je Gradski muzej Karlovac za realizaciju izložbe "Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja, 250 godina Gimnazije Karlovac".
Ivana Gržina, kustosica Strossmayerove galerije starih majstora u Zagrebu, i Indira Šamec Flaschar, voditeljica knjižnice te galerije, dobile su posebno priznanje za dokumentacijsko-informacijski program izložbe "Tragom baštine: Schneiderov fotografski arhiv".
Najboljim pedagoško-edukacijskim programom proglašen je program radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu "CSI: HPM Zločin u kokošinjcu" autorice Martine Podnar Lešić, a Upravni ured za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije dobitnik je posebnog priznanja za međumuzejsku suradnju za projekt "Muzeji zajedno", koji okuplja niz muzejskih institucija te županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.