Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavili jubilarno 20. Osječko ljeto kulture

26.06.2020.

12:27

Autor: Radio Osijek / IF

Najavili jubilarno 20. Osječko ljeto kulture

Najavili jubilarno 20. Osječko ljeto kulture

Foto: - / -

Osječko ljeto kulture održat će se od 29. lipnja do 8. srpnja, a u deset dana planirano je čak 46 programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Programi će se izvoditi na 15 lokacija,

Deset dana ovogodišnjeg ljeta kulture u Osijek donosi čak tri premijerna dramska naslova, bogat likovni i vizualni program, suradnje na glazbenim i dramskim izvedbama te zanimljiv književni i filmski program. OLJK će u ponedjeljak otvoriti dokumentarni film „20 GODINA OSJEČKOG LJETA KULTURE“ u režiji Borisa Šepera, a slijedi koncert Rade Šerbedžije i njegovog Zapadnog kolodvora. Poslijednjeg dana OLJK-a posjetitelji će moći uživati u vokalno-instrumentalnom koncertu Asambla Lado i promociji prve osječke strip slikovnice „BON TON IZA DUGE“ Dražena Alerića i Dražena Jerabeka.

Kao i dosadašnjih godina u programu će sudjelovati osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i gostujući izvođači, a svi programu u sklopu OLJK-a su besplatni.

Program je koncipiran tako da svatko može pronaći nešto za sebe, tu su premijere, gostujuće predstave, koncerti, izložbe, a ni ove godine nismo zaboravili na najmlađe koji uz predstave puna tri dana mogu uživati na Festivalu slikovnice "Čuvari priča" u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i kao novitet, ove godine nas očekuje i OLJKić. – istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka i predsjednica organizacijskog odbora OLJK-a Žana Gamoš.

 Često volim reći da je naša vodilja kako svaki sljedeći OLJK treba biti kvalitetniji od prethodnog. Zaista tako mislim i svi radimo u tom smjeru. Izazova je bilo uvijek i svaki je bio zahtjevan, uglavnom su bili financijski i meteorološki, no na svaki smo mogli manje više samostalno utjecati, osim na ovogodišnji. Bez obzira na sve, ovogodišnji OLJK će biti kvalitetan, bolji od prošlogodišnjeg i neće se previše osjetiti da smo, do jučer, bili pod posebnim okolnostima. - izjavio je Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i dugogodišnji sukreator programa OLJK-a.

Na konferenciji za novinare voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka Danijela Klobučar predstavila je premijerne naslove ovogodišnjeg OLJK-a: Dječje kazalište Branka Mihaljevića i Kazalište Oberon iz Koprivnice pripremaju predstavu za djecu "Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho", HNK Osijek i GDK Gavella izvest će Čehovljevu dramu Višnjik, Gradske galerije Osijek predstavit će se koncertnom izvedbom monodrame "Popis". Premijerno će biti i otvorenje s dokumentarnim filmom "20 godina Osječkog ljeta kulture" te zatvaranje s predstavljanjem prve osječke strip slikovnice "Bon ton iza duge".

Glumica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Areta Ćurković istaknula je bogat dramski program u kojem uz premijerne naslove i produkcije Akademije za umjetnost i kulturu gostuju i druga hrvatska kazališta. Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti i član organizacijskog odbora OLJK-a predstavio je izložbeni program u kojem ćemo imati priliku pogledati radove, primjerice, Picassa i Dalija, otkriti djelić sakralne umjetnosti iz fundusa osječkog Muzeja likovnih umjetnosti i proslaviti 100 godina HDLU-a Osijek. 

Radio Osijek i ove će godine svakodnevno pratiti sva događanja na Osječkom ljetu kulture u posebnoj emisiji Radio na OLJK-u koja će na rasporedu biti između 14 i 15 sati. U prvoj emisiji u ponedjeljak detaljnije ćemo najaviti cijeli program 20. OLJK-a.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.