Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavili Osječko ljeto kulture 2017.

17.05.2017.

14:17

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko ljeto kulture i ove će godine početi 29. lipnja na Dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla. Što nas sve očekuje do 12. srpnja najavili su na današnjoj konferenciji za novinare. U 14 dana predviđeno je 39 kazališnih, književnih, likovnih, glazbenih, plesnih i filmskih programa.

Osječko ljeto kulture 2017. otvorit će i zatvoriti osječke snage - za početak Verdijeva opera Nabucco u izvedbi osječkog HNK, a za kraj koncert KUD-a Osijek 1862. i Ane Rucner. Uobičajena je i premijera OLJK-a koju donosi Dječje kazalište Branka Mihaljevića, a ove je godine to predstava „James i divovska breskva“ Roalda Dahla koja će biti izvedena 11. srpnja.
Retrospektiva Zlatka Price, monografija Josipa Alebića, izložbe Ive Friščića, Davora Gopca i Dubravka Matakovića dio su likovnog programa. Uz Plesnu mrežu Hrvatske dolaze i plesači iz Austrije i Španjolske, slušat ćemo aboridžinske instrumente, gongove, indijsku grupu, Svjetski zbor mladih i underground jazz, čitati Maroja Mihovilovića, Brunu Šimlešu, Sinišu Bjedova, Vilmu Vukelić i Jasnu Horvat, a za najmlađe je i ove godine organiziran Festival slikovnice Čuvari Priča. Predstave na OLJK-u odabrao je Goran Grgić i to ne po ključu „za sve po malo“ već želeći predstaviti osječkoj publici ono što je dobro i trenutačno se izvodi u Hrvatskoj. Naslovi su Room No7, Pluća, Muškarci.hr, Ustav Republike Hrvatske i Jezične varijacije, a studenti UAOS-a pripremaju ulični teatar.
Programi će biti izvođeni na više od 10 lokacija (dvorište Rektorata, Baruta, lapidarij Muzeja Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Galerije Waldinger, Galerija Kazamati, Trg sv. Trojstva, Kulturni centar Eurodoma, GISKO, Vodena vrata, Secesijski zdenac..).
Djelić je to onoga što nas očekuje na OLJK-u za koji je Grad Osijek izdvojio 500.000, sponzori dali još 100.000 kuna, a Ministarstvo kulture ni lipu.
Svi su programi za posjetitelje i ove godine besplatni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.