Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljen 10. Vukovar film festival

19.08.2016.

14:45

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

10. Vukovar film festival bit će održan od 22. do 26. kolovoza 2016. godine. Donosi do sada najveći broj filmova te "proširenje" na Osijek, Valpovo i Beli Manastir. . .

Gotovo 90 filmova bit će prokazano na 13 različitih lokacija u Vukovaru, ali dio filmova pogledat će i publika u Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru. Kako je istaknuo direktor festivala Igor Rakonić, proširenjem u druge slavonske gradove festival je htio pružiti priliku da što više publike uživa u vrhunskim filmovima. 

Festival će otvoriti pobjednik na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma - "Ovo nije moje vrijeme" mađarskog redatelja Szabolcsa Hajdua, a u programu su i nagrađivani filmovi najvećih svjetskih festivala- Venecije, Cannesa i Berlina. 10. VFF bit će mjesto na kojem će se moći pogledati i premijere novih filmova svjetskih klasika- Pedra Almodovara, Woodyja Allena i Jima Jarmuscha. 

 

U konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja. Festival će u ponedjeljak otvoriti pobjednik netom završenog festivala u Karlovym Varyma, mađarski film „Ovo nije moje vrijeme“, a redatelj i glavni glumci filma prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru. Od ostalih dugometražnih filmova u konkurenciji za nagrade izdvajaju se rumunjski film „Matura“ redatelja Cristiana Mungiua koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja, njemački „Toni Erdmann“ koji se u Cannesu također natjecao za Zlatnu palmu, a kritičari su ga obasuli hvalospjevima, te hrvatski „Zbog tebe“ redatelja Anđela Jurkasa.

 

Program „Svijet“ donosi premijere filmskih remek-djela i kino hitova. „Cafe Society“ nova je ljubavna komedija redatelja Woodyja Allena kojim je otvorio ovogodišnji festival u Cannesu, a Zlatnu palmu na festivalu osvojio je film „Ja, Daniel Blake“ redatelja Kena Loacha. Oba će filma imati premijeru u Vukovaru, kao i još jedan canneski laureat, film „Kapetan Fatastični“ za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu „Izvjestan pogled“. Tu su i premijere novih filmova Pedra Almodovara „Julieta“ te Jima Jarmuscha „Paterson“, a taj će dio filmova u ponedjeljak otvoriti novi hit Jima Carneyja „Raspjevana ulica“, glazbena priča iz osamdesetih godina. I ne samo to, ljubitelji Jima Jarmuscha dolaze na svoje jer će moći pogledati i njegov dokumentarac o Iggyju Popu i grupi The Stooges imena „Gimme Danger“.

 

Ove godine, prvi put, uvodi se novi uglavnom dokumentarnih filmova. Zanimljivo je da će filmovi biti prikazivani na brodu „Bajadera“, a gledatelji će uz piće i uživanje u kokicama i filmovima ploviti Dunavom za vrijeme projekcija. Prvi film koji će biti prikazan je „Gdje je sljedeća invazija“, novi dokumentarac kontroverznog autora Michaela Moorea, a na brodu će se moći vidjeti i film „Miles Ahead“, biografski film redatelja i glumca Dona Cheadlea o Milesu Daviesu.

 

jubilarni Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja ove se godine održava u četiri grada te na deset lokacija. Najbolji filmovi s najvećih svjetskih filmskih festivala premijerno će se prikazati na vukovarskim lokacijama - Terasi agencije za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru te kinu Borovo, na Vukovarskoj adi te u kinu Korner u Valpovu. Festival prvi put odlazi i u Osijek u kino Urania te u Beli Manastir u Etnološki centar, a ekskluziva su i projekcije na plovećem brodu Bajaderi, vukovarskoj atrakciji koja će kretati ispred Otoka sportova. Da Festival brine i o lokacijama izvan Vukovara, pokazuje izvrsna selekcija skandinavskih filmova „Viking invazija“ koji će se prikazivati u Borovu i Valpovu. Na tim će lokacijama gledatelji moći vidjeti film „Komuna“ za koji je Trine Dyrholm dobila nagradu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, zatim danski „Rat“ koji je ove godine osvojio nominaciju za Oscara za najbolji strani film te „Poruka u boci“, posljednji dio trilogije krimića nastalih prema djelima hit-autora Jussija Adlera-Olsena.

 

Od popratnih festivalskih programa izdvaja se ove godine rekordnih pet filmskih radionica. Tu su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe koju vodi redatelj Zvonimir Rumboldt, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka.

 

Ovogodišnja festivalska party zona smjestila se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u centru Vukovara, a donosi nastupe sjajnih bendova kao što su The Frajle i Soulfingersi. Ulaz na koncerte je slobodan.

 

 „Prije deset godina tadašnja gradonačelnica, gospođa Zdenka Buljan, prepoznala je kulturološku vrijednost ideje filmskog festivala u gradu na Dunavu - Vukovaru. U proteklih deset godina od skromnih početaka festival je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi kako iz Podunavlja tako i cijeloga svijeta. Tu nam činjenicu nitko ne može oduzeti“, riječi su direktora festivala, Igora Rakonića.

 

Ove godine, kao i prošle, predsjedaju dva žirija. Jedan žiri je za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a čine ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.

 

Sponzor nagrade za kratki igrani (500 eura) i dokumentarni film (1000 eura) i ove je godine American Express. Gradom će se šetati u Borovo startasicama s logom festivala, posebno dizajniranima za deseto, jubilarno izdanje VFF-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.