Hrvatski radio

Radio Osijek

Najavljen 22. Festival glumca

07.05.2015.

19:27

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 22. festivalu glumca, koji će se od 15. do 23. svibnja održavati u svih pet gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će izvedeno 17 predstava koje je za taj festival, podnaslovljen i kao Festival monodrame i komorne scene, izabrao ovogodišnji izbornik, akademski glumac Vinko Kraljević, najavljeno je na konferenciji za novinare članova Festivalskog odbora, održanoj u četvrtak u Ružičkinoj kući u Vukovaru, gradu domaćinu ovogodišnjeg festivala.

Domaćin 22. festivala prvak je Drame HNK iz Zagreba Goran Grgić, koji je uvjeren da će Festival glumca ponuditi niz odličnih predstava i glumačkih ostvarenja. O festivalskim nagradama – njih ukupno sedam – odlučivat će Ocjenjivački sud u kojemu su glumci Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.
Festival 16. svibnja otvara predstava „Potop“ Mirana Kurspahića, koji je i redatelj te predstave nastale u koprodukciji Teatra &TD i Kufera iz Zagreba. Osim "Potopa" na Festivalu će biti izveden i Kurspahićev autorski projekt "Thiscasting" u produkciji Teatra Rugantino. Zagrebačko gradsko kazalište Komedija izvest će Brechtovu predstavu "Dobra duša iz Sečuana", Zagrebačko kazalište mladih Shakespeareova "Hamleta", a Teatar Gavran "Sladoled". Za festivalske nagrade konkuriraju i predstave Kazališta Planet art "Ritina škola", "Ja koja imam nevinije ruke" Zagrebačkoga glumačkog ateljea, "Partija remija" Glumačke družine Histrion, "Ja, deda" Umjetničke organizacije Teatroman te autorski projekt Ivice Boban i glumaca kazališta KNAP "Nevjerojatan događaj". Hrvatsko narodno kazalište iz Splita izvest će predstavu Schimmelpfennigova "Zlatnog zmaja", HNK iz Osijeka "260 dana" Marijana Gubine, HNK iz Varaždina "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara, koprivnički Ludens teatar nastupit će s predstavom Billyja Van Zandta i Jane Milmore "U tom mailu piše...", a vinkovačko kazalište Joza Ivakić s predstavom Miroslava Međimorca "Hrvatski emigranti".
Na festivalu će biti izvedene i tri predstave za djecu i mlade – "Ezop basne" kazališta Žar ptica, "Moja obitelj i jedan jež" Dječjega kazališta Smješko iz Zagreba te "Ljepotica i zvijer" pulskoga Teatra Naranča.
Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, dan uoči samog festivala bit će promovirana knjiga Vitomire Lončar "Hrvatska kazališna tranzicija - kulturni, zakonodavni i organizacijski aspekti". Knjiga je trebala biti predstavljena na prošlom Festivalu glumca kojemu je domaćin bio grad Otok, a koji je nakon samo tri dana prekinut zbog poplave koja je pogodila dio županjske Posavine. Sav popratni program koji se tada trebao održati, održat će se ove godine.
Izvršni producent Festivala glumca Slaven Nuhanović iz vinkovačke Koncertno-kazališne agencije "Asser Savus" koja je uz Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i organizator Festivala glumca, naveo je kako će od ove godine festival biti bogatiji za "Male noćne glumačke razgovore" koji će se u Vinkovcima, Vukovaru i Županji održavati tijekom festivala pod geslom "Upoznajte glumce", a na kojima će sudjelovati glumci Anja Šovagović-Despot, Vitomira Lončar, Marko Torjanac, Nataša Janjić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Vinko Kraljević, Žarko Potočnjak i Branka Cvitković.
"Ovo je jedan od svakako najcjenjenijih kazališnih festivala u Hrvatskoj jer se u njegovom središtu nalazi glumac bez kojega, bez obzira što radio ili ne radio na pozornici, nema ni kazališta", ustvrdio je pomoć ministra kulture Vladimir Stojsavljević rekavši kako je Ministarstvo kulture ovogodišnji Festival glumca pomoglo s 80 tisuća kuna.
Tijekom festivala održat će se i bogati popratni program s već tradicionalnim događanjima poput Dana domaćina, Glumačkim sijelom i priredbom "Glumci pjesnici".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.