Hrvatski radio

Radio Osijek

Najstarija tikvica, novine na njemačkom i kviz

30.01.2019.

14:09

Autor: Iva Fijala

Najstarija tikvica, novine na njemačkom i kviz

Najstarija tikvica, novine na njemačkom i kviz

Foto: - / -

Ovogodišnja Noć muzeja u petak, 1. veljače tematizirat će inovacije i digitalnu budućnost. U Muzeju Slavonije predstavit će digitalizirane novine na njemačkom jeziku, ali posvetiti se i tradiciji koja je sadržana u katalogu Tikvice! koji predstavlja i najstariju sačuvanu tikvicu u Hrvatskoj.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su program u Noći muzeja. Počet će u 18 sati i 30 minuta promocijom digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku čijih je sada 170.000 stranica dostupno i na internetu. U 20 sati bit će predstavljen Katalog zbirke tikvičarstva, treći u nizu edicije kataloga Zbirki Muzeja Slavonije. U njemu su obrađena 143 predmeta iz zbirke tikvičarstva pa i najstarija tikvice u Hrvatskoj, ona iz 1734. godine s jedinstvenim ornamentima vjerske i vojne tematike.

Posjetitelji će se moći poigrati uz pomoć svojih mobitela tražeći određene predmete i odgovarajući na postavljena pitanja. Pozivaju vas da razgledate aktualne izložbe Antički lapidarij, Tvrđa u Osijeku, Veliki rat i 1918. - diskontinuitet, kontinuitet, nasljeđe, te virtualnu izložbu Sv. Trojstvo na kojoj je predstavljen tzv. Kugin spomenik, najveća barokna skulptura u Hrvatskoj podignuta 1729. u osječkoj Tvrđi.

DOGAĐANJA

18:30 Kristijan Crnković, ArhivPro „Prezentacija digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku“

Digitalizirane osječke novine na njemačkom jeziku mogu se istražiti na portalu Essekiana.Eindigo.Net Proces digitalizacije je rezultat suradnje germanističkih instituta (GIP) Sveučilišta Justus Liebig u Gießenu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj je GIP-projekta Tragovi njemačkog jezika, književnosti i kulture u Hrvatskoj sustavno istražiti različite utjecaje na njemačkom jeziku na području Hrvatske. U sklopu tog projekta nastao je uz financijsku podršku Ureda za kulturu i medije Savezne vlade Republike Njemačke potporni projekt Digitalizati njemačkih tiskovina od 18. do 20. stoljeća u Hrvatskoj. Značajan dio u Hrvatskoj dostupnih dokumenata čine novine na njemačkom jeziku. U razdoblju između 1786. i 1945. godine u Hrvatskoj je izlazilo više od 100 tiskanih glasila na njemačkom jeziku, od toga najviše na području Zagreba i Osijeka. Ove su publikacije značajan izvor za istraživanja jezika, književnosti i kulture stanovništva koje se služilo njemačkim jezikom. Na ovom portalu za sada stoje na raspolaganje digitalizirani primjerci osječkih novina Die Drau, Slavonische Presse i kalendara Essegger Bote.

20:00 Vlasta Šabić, promocija kataloga zbirki Muzeja Slavonije „ Katalog Zbirke tikvičarstva“

Nakon kataloga „Radio!“ i „Satovi!“, katalog „Tikvice! Zbirka tikvičarstva Etnografskog odjela“ treći je u nizu edicije kataloga Zbirki Muzeja Slavonije.

Zbirka tikvičarstva od 143 predmeta predstavlja svojim sadržajem jednu od najreprezentativnijih zbirki toga tipa u Hrvatskoj i upisana je 2013. g. u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S druge strane, vještina šaranja tikvica specifična je samo za istočnu Slavoniju i od 2007.g. ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Sadržajno je u katalogu naglasak na kataloškoj obradi svih primjeraka uz nekoliko kvalitetnih fotografija gotovo svakog predmeta, kako bi se dokumentirao razvijeni ornament koji pokriva cijelu površinu. To će omogućiti višenamjensku primjenu kataloga i daljnju znanstvenu obradu ove tematike. Uz istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje, građa je ujedno interpretirana po većim cjelinama, autorima i ornamentici.

Temelj zbirke tikvičarstva Muzeja Slavonije je najstarija šarana tikva u Hrvatskoj, datirana 1734. godinom. Ova tikva je jedinstvena i zbog svog razvedenog figuralnog ornamenta (sakralnog i vojnog), netipičnog za ovu vrstu rukotvorstva, za koju je inače karakterističan stiliziran biljni ornament u kombinaciji s geometrijskim elementima. Nekoliko tikvica izrađeno je u 19. stoljeću, a većina je predmeta iz prve polovine 20. stoljeća. Zbirka nadalje obuhvaća radove iz raznih lokaliteta Slavonije, od kojih je Gradište s nekoliko autora, kao današnje središte ove vještine, najzastupljenije.

Specifičnost zbirke je kolekcija tikvica i predmeta ukrašenih tikvičarskom tehnikom učitelja Vladoja Ivakića darovanih 1947. godine, koji je kao promicatelj tradicijske tehnike i ornamentike proširio tehniku šaranja s tikvica i na druge predmete (pokućstvo, volovske rogove, tamburice).

IGRAONICA PITALICA

Za djecu i mlade pripremili smo igraonice pitalice u kojima će pomoću vlastitih mobilnih uređaja moći istražiti izložbu „Tvrđa u Osijeku“. Mobilna aplikacija WallaMe omogućuje inovativan pristup u muzejskoj edukaciji. Aplikacija WallaMe se temelji na proširenoj stvarnosti (AR Augmented Reality), a također koristiti i geo lokaciju. Aplikacija omogućava fotografiranje predmeta i javno objavljivanje na društvenim mrežama ili u aplikaciji. Igraonice započinju u 19:00, 20:00, 21:00 i 22:00 sata, a u rješavanju zadataka pomoći će vam Muzejski volonteri. Za igru je potrebno da svaki igrač ima osobni mobilni uređaj i pristup mobilnoj mreži, preuzetu aplikaciju WallaMe i otvoren račun u aplikaciji. Ostale informacije igrači će dobiti na licu mjesta, a za najsretnije igrače osigurane su simbolične nagrade.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA VIRAL

Muzej Slavonije ponovno je partner na još jednom međunarodnom projektu, ovog puta pod nazivom VIRAL Virtual Reality Archive Learning. Riječ je o projektu financiranom iz programa Europske unije Erasmus +. Nositelj projekta je Državni arhiv Dornbirn iz Austrije, a osim Muzeja Slavonije u projektu sudjeluju partneri iz Njemačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Portugala. Zajednice i gospodarstvo diljem Europske unije doživljavaju velike promjene u tehnološkom i digitalnom smislu. Te promjene utječu na tržište rada i demografske promjene. “Stare” profesije, poput onih u nekadašnjim industrijama, rudnicima, brodogradilištima, gotovo da izumiru. Bez prilagodbe potražnji tržišta rada i stjecanju novih kvalifikacija, digitalnih vještina i znanja, velikom broju osoba prijeti nezaposlenost.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.