Hrvatski radio

Radio Osijek

Nikola Šubić Zrinjski u budimpeštanskoj Operi

19.09.2016.

13:01

Autor: Iva Fijala/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka gostovalo je sinoć u mađarskoj Nacionalnoj operi u Budimpešti s operom Nikola Šubić Zrinjski. Događaj je upriličen u povodu 450. obljetnice bitke kod Sigeta u kojoj je vojska Nikole Zrinskog zaustavila pohod Osmanlija i Sulejmana Veličanstvenog prema Beču.

Izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, kojom je ravnao maestro Mladen Tutavac, a u glavnim su ulogama nastupili Dalibora Hanzalek, Tamara Franetović-Felbinger, Valentine Fijačko, Filip Sever, Domagoj Dorotić i Berislav Puškarić, publika je nagradila ovacijama.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti, nakon izvedbe opere upriličilo je svečani prijam. Gostovanje Opere HNK u Osijeku u Mađarskoj državnoj operi omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman izjavio je tom prigodom kako nije bilo lako pripremiti ovako glomazan projekt. "Ovako veliko djelo ne može se izvoditi baš svaki dan. Za njega su potrebne pripreme i planiranje: Simbol Sigeta i Nikole Šubića Zrinskog znači jako puno u zajedničkoj povijesti, a prije svega u ovim okolnostima novoga jednog razdoblja 21. stoljeća. Znači, jedan novi suživot jedan novi pogled na sve ono što se dogodilo prije 450 godina, na sve one vrline koje su odlikovale Nikolu Šubića Zrinskog, znači one pozitivne vrline – vjernost, odanost, ljubav. Na neki način čeznemo svi za tim, jer u današnjem turbulentnom globaliziranom vremenu poželimo se tih vrijednosti koje su imanentne čovjeku. Sigurnost, stabilnost... Tako da u današnje vrijeme njegujemo to jedno poštovanje koje smo zajedno doživjeli, koje se prenosi na nove generacije i na taj način kroz Nikolu Šubića Zrinskog približavamo se i kao prijateljske susjedne države i kao dva naroda", izjavio je Grlić Radman.

Hrvatski veleposlanik u Budimpešti dodao je kako osječka opera nije posljednja hrvatska manifestacija u Budimpešti ove godine, ali je posljednji događaj vezan za spomen godinu bitke kod Sigeta. Najavio je kako će za mjesec dana na istom mjestu gostovati poznati folklorni ansambl Lado, a za njihov nastup vladalo je veliko zanimanje tako da su sve ulaznice već odavno prodane. 

Na sinoćnjem događaju u Budimpešti bio je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je istaknuo kako je 450. obljetnica Sigetske bitke pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i HAZU-a te kako je veliki događaj kada hrvatska opera gostuje u hramu tisućljetne mađarske kulture. Posebice ga veseli što je tu čast dobilo osječko Hrvatsko narodno kazalište. "Upravo Nikola Šubić Zrinski u mađarskoj predaji poznat kao Miklos Zrinyi je onaj simbol koji pokazuje tu tisućgodišnju povezanost mađarskog i hrvatskoga naroda. Dijelimo zajedničku povijest, zajednički usud i, ako hoćete, osam stoljeća zajedničkog života u istoj državnoj zajednici. Uistinu Mađarska i mađarski narod su ne samo naši dobri susjedi već i prijatelji. Mađari su bili oni koji su odigrali važnu ulogu u ratu za hrvatsku državnu neovisnost, kada smo upravo na sjevernim granicama, kada je najteže bilo, imali pouzdanoga partnera i suradnika", izjavio je ministar Hasanbegović.

"Ovo će biti nešto što će ostati za pamćenje", izjavio je Božidar Šnajder, intendant HNK u Osijeku. "Ovo su zvjezdani trenuci osječkog kazališta i naravno da je ovo najbolja podjela Zrinskoga u posljednje vrijeme. Meni je izuzetno drago da smo se predstavili mađarskoj publici i ne samo njima. Naravno to govori nešto o vrijednostima osječkog teatra. Vi ste svjedoci u posljednje vrijeme – ne samo ova opera, nego i mnogi uratci osječkog kazališta, od mjuzikla, drame – višestruko nagrađivano kazalište i normalno je na neki način da je ministar kulture gospodin Hasanbegović sa svojim suradnicima upravo skrenuo pozornost na nas i odlučio da mi predstavljamo Hrvatsku danas ovdje", zaključio je Šnajder.

Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen izjavio je kako su Hrvatska i Mađarska uvijek su dijelile sudbinu. "Naše prijateljstvo seže u daleku prošlost, ali pokazalo se i u nedavnom Domovinskom ratu, kada je Mađarska među prvima priznala Hrvatsku te učinila sve da pomogne susjedu. Zrinski je svjedok tome da su Hrvati i Mađari zajedno branili kršćansku Europu, a to nije bilo samo u prošlosti, nego je i u sadašnjosti i u budućnosti", rekao je Semjen.

Oduševljenje sinoćnjim nastupom nisu skrivali ni osječki umjetnici. Valentina Fijačko Kobić izjavila je tako kako je mjesto izvedbe bilo uistinu inspirativno, "tako da pravi je užitak bio večeras nastupiti u Budimpešti. Mi uvijek pokušavamo dati sve od sebe, a sad kad se stvori još jedna posebna atmosfera, taj ambijent nas je zbilja ponio, tako da bio je nekako obostrani užitak večeras."

Domagoj Dorotić također je bio iznimno zadovoljan. "To je posebno zadovoljstvo i nastupiti pred punim gledalištem, to je stvarno predivan doživljaj. S ekipom solista i svih kolega koji su bili i k'o jedan disali, to je fantastičan doživljaj. Toliko dugi pljesak da smo na kraju bis morali svirati. Tko zna što bi bilo još dalje da se zastor nije spustio. Ali stvarno jedan predivan doživljaj. I mislim da su stvarno iskreno uživali", rekao je Dorotić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.