Hrvatski radio

Radio Osijek

Novo zlato za HPD Lipa

26.11.2018.

13:53

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HPD Lipa/ Boris Brković

Foto: HPD Lipa/ Boris Brković

Foto: - / -

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek proteklog je vikenda na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Croatia Cantat, održanom u Rijeci, osvojili su zlatnu nagradu za kvalitetu te titulu pobjednika u A kategoriji klasične glazbe.

Ovaj sjajan rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 30 pjevačkih zborova s više od 750 pjevača iz niza zemalja, a ocjenjivao ih je četveročlani stručni ocjenjivački odbor koje su činili ugledni glazbeni i zborski stručnjaci iz Irana, Meksika i Hrvatske. Pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice Valerije Fischbach, koja je značajnu pomoć u pripremi programa imala u kodirigenticama Lidiji Neznanović i Ozani Tomić. Lipaši su otpjevali tri stilski raznovrsne skladbe – „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „Eripe me“ Branka Starca i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana.
„Ponosna sam na činjenicu da smo kroz sve te godine održali kontinuitet izvrsnosti, ponosna na sve moje pjevače... i one koji su svih tih godina aktivni, kao i one koji stječu svoja prva iskustva. HHvala svima koji su nas pratili i bodrili“, izjavila je Fischbach.
"Valja istaknuti kako je ovo ukupno jedanaesto Lipino međunarodno pjevačko „zlato“, čemu treba dodati i deset osvojenih zlatnih medalja, diploma i plaketa na državnim pjevačkim natjecanjima. Velika je zanimljivost i posebnost da su lipašice i lipaši svoje prvo „zlato“ u novijoj povijesti osvojili prije točno 25 godina, dakle 1993. godine, upravo u Rijeci, tada pod ravnanjem Vesne (Bognar) Svaline", napominje dopredsjednik i glasnogovornik HPD Lipa Tomislav Levak.

lipa-rijeka-plaketa-241118.jpg

lipa-rijeka-plaketa-241118.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.