Hrvatski radio

Radio Osijek

O vlastelinima Prandau i Normann

08.02.2017.

13:16

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Skriveno blago europskog plemstva- valpovački vlastelini Prandau i Normann“ opsežan je projekt na kojem će godinu dana, do ožujka 2018., raditi 4 institucije, čuvari vrijedne ostavštine ove obitelji.

Projekt će zajednički ostvariti Muzej likovnih umjetnosti, Državni arhiv, Muzej Slavonije i Muzej Valpovštine, Ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti, koji će predstaviti likovni fundus Prandau Normanna, Jasminka Mesarić- vjeruje u sve stručnjake te da će posao završiti do ožujka 2018. Sve to ipak je samo djelić onoga što smo dobili u nasljeđe, ali će biti reprezentativno i obuhavtit će sva područja života i rada ugledne obitelji. I ova će izložba, kao ona o obitelji Pejačević, pokazati ogromnu baštinu, kaže župan Vladimir Šišljagić, koji danas radi u palači, nekadašnjoj osječkoj rezidenciji poduzetne obitelji Prandau Normann na središnjem osječkom Trgu. Završena 1894., a gradio ju je grof Rudolf Prandau. Ravnatelj Državnoga arhiva Dražen Kušen slikovito je rekao kako je građa o ovoj obitelji duga 275 metara, koji će za projekt biti mjesto istraživanja. Tu su grbovi, diplome spisi, kartogafija, dokumenti o objektima koje su gradili. Malo je podataka o članovima obitelji, ali ih je zato puno oko gospodarskoga djelovanja i upravo će to biti tema koju će obrađivati Arhiv. Muzej Slavonije će, od više od 8500 eksponata, odabrati najreprezentativnije iz svojih zbirki- obrta, numizmatike, etnografije, knjižnice, kaže ravnatelj Denis Detling. Odabrani predmeti će pokazati  kakvi su bilo donatori, bibliofili i kolekcionari. Sve će završiti odakle priča o obitelji i počinje- u Muzeju Valpovštine gdje će biti prikazan svakodnevni život i životni stil . Ravnatelj valpovačke Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović- Miroljub" Zvonko Barišić je izvijestio kako će Muzej Valpovštine obrađivati svakodnevni život i životni stil obitelji Prandau Normann za gotovo 2 desetljeća, koliko su živjeli u Valpovu. Suradnici na projektu unutar svojih institucija uključeni su i u izradu visokostručnog izložbenog kataloga, a sve će biti popraženo brojnim predavanjima i aktivnostima. Uz sve vrijednosti i bogatstvo ostavštine koju nudi, Projekt će, rečeno je, obogatiti kulturnu i turističku ponudu Osijeka i Valpova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.