Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljen Križ sv. Marka u Donjem gradu

09.05.2016.

13:40

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Banovoj ulici svečano je otkriven restaurirani pravoslavni Križ svetog Marka. Obnovu je sa 70.000 kuna financirao Grad Osijek shaćajući njegovu simboliku značajnu za Donji grad i srpsku nacionalnu manjinu.

Gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je što za Osijek znači nacionalna raznolikost, a predsjednik  Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka Milorad Mišković izrazio je zadovoljstvo što je ovaj zavjetni križ prepoznat i kao spomenik kugi  i velikoj vatri prije 200 godina. Povijest kaže: "U sredini nekadašnjeg Gladnog sokaka, današnje Banove ulice, a na uglu s Oračkom, u prvoj polovici 18. st. podignut je ovaj križ. U vrijeme haranja kuge Osijekom i u čast dana kada je bolest prestala-podignut je ovaj Križ sv. Marka, gdje se kasnije ložila i preskakala vatra, u znak sjećanja na veliki požar. Izgorjela je cijela ulica. Tada su je i nazvali Gladni sokak, a ime Banova je dobila nakon 1848. kada ju je posjetio ban Jelačić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.