Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - Englezi i žene u ruralnom

04.07.2013.

13:45

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ne igraj na Engleze" predstava Satiričkog kazališta Kerempuh gostovala je u srijedu na Osječkom ljetu kulture, otvorena je i izložba fotografija "Žene u ruralnom razvoju". Za četvrtak najavljujemo promociju zbornika, "Glumice i to" i "Hana i Hana".

Srijeda na OLJK-u počela je otvorenjem izložbe "Žene u ruralnom razvoju". Riječ je o završnom dijelu projekta „Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj" koji je provodio GTF Regionalni centar za jednakost spolova iz Zagreba u partnerstvu sa sedam organizacija iz sedam zemalja regije, a podržali su ga Pravobraniteljica i Vladin ured za ravnopravnost spolova. Na natječaj je pristiglo 290 fotografija iz cijele Hrvatske, odabrano je njih 60 koje čine putujuću izložbu i žele potaknuti promišljanja o važnosti žena za ruralni razvoj.

Izložba fotografija "Žene u ruralnom razvoju" u predvorju Gradske i sveučilišne knjižnice bit će barem dva tjedna.

Jedinica, dvojka ili iks tri su najvažnije stvari na svijetu za tisuće ljudi koji su svu svoju životnu filozofiju posvetili proroštvu. Oni pokušavaju pogoditi kako će se odvijati i završiti pojedini događaj i na tom svom daru zaraditi novce. Riječ je naravno o klađenju, sve popularnijoj zabavi, za neke čak životnom pozivu. O klađenju i prijateljstvu govori kazališna predstava znakovita naslova "Ne igraj na Engleze" koju je Satiričko kazalište Kerempuh izvelo u srijedu navečer na Osječkom ljetu kulture. Tekst je napisao srpski dramski pisac i scenarist Vladimir Đurđević koji je s tim komadom debitirao 2007. godine. Prevela ga je Dora Delbianco, dramatizirala Željka Udovičić koja s Vinkom Brešanom potpisuje i režiju predstave koja je u Krempuhu premijerno izvedena u prosincu prošle godine. Priča prati trojicu prijatelja, 35-ogodišnjaka koji su strastveni kladioničari. No, uz iščekivanja hoće li biti jedan, dva ili iks u njihovom druženju jednoga dana na vidjelo izađu sve njihove frustracije, međusobna podmetanja, ljubomore i nimalo prijateljski odnosi.

Što su rekli Bule, Piksi i Paun, odnosno Borko Perić, Tarik Filipović i Hrvoje Kečkeš, te kakav je zapravo kraj predstave poslušajte u emisiji „Radio na OLJK-u - 4. srpnja“.

 

Osječko ljeto kulture u četvrtak donosi književnu večer i dvije predstave.

Osječki ogranak Matice hrvatske predstavit će zbornik „Susreti dviju kultura - Obitelj Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti". O knjizi će govoriti urednik izdanja Zoran Ladić, autor Marton Szilagyi i matičina urednica Romana Horvat. Predstavljanje u Muzeju Slavonije počinje u 20 sati.

Četiri mlade glumice Ivana Horvat, Petra Kurtela, Amanda Prenkaj i Dunja Fajdić nastupit će u komediji "Glumice i to", predstavi nastaloj prema njihovim životnim okolnostima u kojima su se zatekle nakon stjecanja glumačke diplome. Svoja su zajednička druženja, kukanja i jalnost na cijelu situaciju u jednom trenu pretvorile u prednost. Dunja Fajdić napisala je tekst predstave, a zajedničkim su je snagama režirale. Duhovita je to uspješnica o njima samima, o sjaju i bijedi glumačkoga posla, o nepodnošljivoj težini mladog života.

U dvorištu Rektorata predstava počinje u 21 sat.

Za 23 sata je u Barutani najavljena duodrama Mire Perić Kraljik "Hana i Hana" u kojoj igraju Petra Blašković i Katarina Baban. Prema riječima Ivane Šojat Kuči "intimna je to duodrama koja detaljno i (dakako) bolno razlaže ljudsku/žensku narav, kob koja ranjenu žensku nutrinu poput gladnoga psa unedogled prati kroz sve faze njezina života, u konačnici dovodi do podvajanja, sukoba između sanjanog i proživljenog, posustalog i željnog života." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.