Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - Heroine koje to nisu i razigrani Dureki

08.07.2013.

14:37

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoćnja premijera Osječkog ljeta kulture "Heroine" vjerojatno nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nekima je možda bilo i smiješno, no ono što je uvredljivo i ponižavajuće zapravo nikako nije smiješno. Gostovali su lutkari iz Maribora koji su izmamili iskreni smijeh djece. Večeras pogledajte izložbu "Sve je reklama", poslušajte "Opernu noć" i ponovno porazmislite o "Heroinama".

Gostujuća predstava Lutkovnog gledališča iz Maribora "Zmrdica in Zmrdek" na hrvatskom bi se zvala "Durica i Durek". Durica je jako usamljena djevojčica i pristupačnost skriva iza borbenosti.  Prije će se potući, nego otkriti tajnu svog srca. Durek je pak živahni dječak, voli ono što dečki vole, raditi gluposti da bi bili u centru pozornosti. Durica ima svoju igračku ovcu, a Durek tigra. Njih četvero vladaju pozornicom i u dinamičnoj i dosjetljivoj igri pokušavaju proniknuti u tajnu dobro znane dječje mantre "Tko se tuče, taj se voli!"

Lutkarska predstava "Zmrdica in Zmrdek" osmišljena je po motivima iz stripova "Calvin&Hobbes" Billa Wattersona i "Durica" Ivice Bednjanca u režiji Tamare Kučinović. Duricu je igrala Aja Kobe koja je s Tamarom Kučinović dijelila studentske klupe, a Dureka Anže Zevnik koji kaže da je i u životu kao i u predstavi, ljudi se lako naljute. Iako najmlađi nisu baš razumjeli što likovi govore na slovenskom jeziku, radosno su uživali u igri koju su zaigrali glumci na sceni.

 

Mnogi u publici nisu razumjeli ni predstavu u Barutani, iako je izvedba bila na hrvatskome jeziku. Najavljena praizvedba drame Marijane Nole "EU Heroine" premijera je Osječkoga ljeta kulture u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku pod nazivom „Heroine“.

Poslušajte što su prije predstave rekli redatelj Robert Raponja, potpisnica vizualnog identiteta predstave Jasmina Pacek, Selma Mehić koja je koreografkinja i glumica uz svoje kolegice s osječke Umjetničke akademije Dariju Karić, Marijanu Matoković i Saru Moser. Dva muškarca u predstavi su Vanja Jovanović i Jan Novosel. I posljednju izjavu prije predstave dala je autorica teksta Marijana Nola.

Govoriti o dokazima i primjerima koji svjedoče o ženskoj nadmoći i superiornosti, a pri tom sve svoditi na tjelesne atribute koji služe kako bi se zaveo muškarac bez kojeg niti jedna žena ne može postići svoj uspjeh, svestrano je obmanjivanje. Možda će reći da onda spadam u one prozvane pripadnike "sa slabim karakterom" kojima se predstava ne preporuča, no što potpisnica ovih redaka misli o predstavi možete čuti u emisiji Radio na OLJK-u.

 

Nema sumnje, o predstavi Heroine će se pričati i u tom pogledu su uspjeli. Jer i loša reklama je reklama. Znaju to dobro oni koji se reklamiranjem bave. Pojam reklame kao svojevrsnog fenomena u razvoju ljudskog društva kompleksan je, kao i oblici kroz koje se ona pojavljivala u određenom vremenu. Reklama se mijenjala i prilagođavala potrebama poslovnog i društvenog života. Iako su trgovci i zanatlije još u dalekoj prošlosti shvatili njezinu važnost, temelji i osnovne ideje suvremenog marketinga potječu iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća. Kakve su reklame bile u Vojvodini do 1941. provjerite na izložbi „Sve je samo reklama".

Muzej Vojvodine Novi Sad gostuje u Muzeju Slavonije Osijek i u sklopu Osječkog ljeta kulture predstavit će izložbu „Sve je samo reklama - Segmenti iz povijesti reklame u Vojvodini do 1941. godine". Autori su izložbe Ljubica Otić, Veselinka Marković i Mirko Grlica.

Otvorenje je u 20 sati u Arheološkom muzeju.

                                                                         

Večeras nastupa operni ansambl osječkog HNK-a koji nudi Opernu noć. Posljednja je informacija da je dirigent Mladen Tutavac, a solisti su vesna Baljak, Valentina Fijačko, Sanja Toth, Claudio Contini, Domagoj Dorotić, Robert Adamček i Berislav Puškarić.Početak je u 21 sat i to u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 

Dan na OLJK-u završit će reprizom Heroina u Barutani u 22 sata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.