Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - "Jamesove mačke" kao 'art za djecu'

11.07.2013.

14:00

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Osječkom ljetu kulture u srijedu su zaplesale "Jamesove mačke" i uvukle nas u čaroliju koju su kreirali Joyce i Zavišić. Pogledajte ih i u četvrtak u 21 sat, a potom se opustite uz komediju "Sutra (ni) je novi dan". Svi programi su pod krovom!

Neobičan svijet Jamesa Joycea zadržao je svoje značajke i u obraćanju djeci. Joyce je napisao tek dvije priče za djecu. Zapravo su to pisma koje je pisao svome unuku Stephenu. Jedna je priča "Mačak i vrag", a druga "Mačke iz Kopenhagena". Obje su slikovnice izdane i u Hrvatskoj i predstavljene su sinoć na Osječkom ljetu kulture. Nakon promocije slikovnica premijerno je izvedena predstava "Jamesove mačke" koju je prilagodio, dramatizirao, režirao, osmislio prostor i svjetlo Nikola Zavišić.

Svijet i tekst Jamesa Joycea otvara mogućnosti da ga svatko iščitava na svoj način. Tako je to i u njegovu obraćanju djeci. Tek nekoliko rečenica s papira pretočene su u predstavu od četrdesetak minuta. Što znači da uz tekst ravnopravnu ulogu imaju glazba, svjetlo, scena, kostimi, odnosno potpuni audio-vizualni doživljaj.

Intimna reakcija svakog pojedinca iz publike sigurno će doći na vidjelo, samo ako se znatiželjna duha i dječjom otvorenošću prepustite maštanju u koje vas ono što gledate i čujete može odvesti. Glazba koju čujete, zarazna, živa, tiha i bučna, djelo je Boštjana Gombača, a vidljivom su ju učinili glumci. Raspoloženi, rasplesani, raspjevani. Edi Ćelić kao Mačak vrag, Mačka gradonačelnik-ca je Areta Ćurković, Mačak djed James Ivica Lučić, Mačka, Starica Lidija Kraljić i Mačka Muc, Djevojčica, Voda i još toga Aleksandra Colnarić.

Poslušajte što su akteri o predstavi rekli i pogledajte ju večeras u 21 sat u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

 

Tako je bilo sinoć, a danas je već novi dan u kojem najavljujemo "Sutra (ni)je novi dan!". Riječ je o predstavi Teatra Exit, komediji koju je osmislila Ivica Boban i o njoj zapisala.

SUTRA (NI) JE NOVI DAN! je predstava o nizu naših problema, konflikata i dilema, otkačena i vesela, tužna i potresna, smiješna i gorka, za mlade i stare!

Na tragu svoje autorske uspješnice Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Ivica Boban i Teatar EXIT vam predstavljaju tri nova mlada i talentirana glumca - Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi Sutra( ni)je novi dan! Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi transformiraju u niz različitih likova i karaktera iz našega grada. Vidjet ćete ih - do grla u problemima, u suludim situacijama i interakcijama, sa svakovrsnim unutrašnjim i vanjskim konfliktima… i deliktima! Predstava je prilika da ih upoznate, da čujete njihove sulude, smiješno-gorke i potresne priče… jer i vas se tiču.

U dva sata virtuozne turbo igre - oni će vam pričati o svojim željama i promašajima, o susretima, mimoilaženju i razilaženju, o samoći i čežnjama, o jalovim savjetima, konceptima i receptima… Predstava je živa vivisekcija problematične stvarnosti koju živimo i načina kako bježimo od nje…

Provjerite u 22 sata u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.