Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - Operna noć i davne reklame

09.07.2013.

13:00

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Osječkom ljetu kulture u ponedjeljak je otvorena izložba "Sve je samo reklama", a orkestar osječkog HNK i solisti priuštili su nam Opernu noć. Za utorak najavljujemo predstavu za mlade "Ljubav za početnike ili Nauči pa odluči".

Još nečuvene jeftine cene. Posetite Subotičku jeftinu nedelju od 1. do 8. oktobra 1933. Ove nedelje možete sve jeftino kupiti kod onih firmi koji su članovi "Subotičke jeftine nedelje". Sve firme daće Vam pri kupovini blok. Tražite svuda taj blok, jer on Vam daje popust: u bioskopima, pozorišnim predstavama, Subotičkom zabavnom paviljonu, nogometnim utakmicama, hotelima, restauracijama i kafanama. Popust na svim železnicama 50 odsto. Svaki može govoriti preko radia!

Takve pogodnosti pružale su se kupcima 1933., možda su to ideje i za današnje marketinške stručnjake koji nastoje unaprijediti prodaju za što je nužna i dobra reklama. Reklame su uvijek odražavale atmosferu, ukus i stil vremena, a kako je to bilo krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Vojvodini možete pogledati u Arheološkom muzeju u Osijeku gdje je otvorena izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada "Sve je samo reklama". Izložba je podijeljena u zasebne segmente koji obrađuju neku od cjelina, a to su reklama u novinama, reklamne table, reklamni listići i plakati, fotografija kao reklama, izlozi, reklama na filmu, grafički identitet, katalozi, kalendari te ambalaža. Prepoznat ćete proizvode znane i danas, kao što su Kalodont, Vim ili Franck kava. Izložbu je uz Muzej Vojvodine iz Novog Sada realizirao i Gradski muzej iz Subotice.

Zašto mi možemo da budemo najjeftiniji? Zato što sami radimo. Zato što plaćamo malu kiriju. Zato što smo zadovoljni s malom zaradom. Zato što hoćemo sa malom zaradom da postignemo veliki obrt. Zato što robu nabavljamo iz prve ruke za gotove pare. - i to je jedna od reklama od prije stotinjak godina, možda današnji recept za uspješno poslovanje.

 

Osječko ljeto kulture ponudilo je i zvuke glazbe u Opernoj noći. Uz zbor i orkestar osječkog HNK-a nastupili su solisti Vesna Baljak, Sanja Toth, Claudio Contini, Robert Adamček, Berislav Puškarić i kao gosti Valentina Fijačko i Domagoj Dorotić, pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca.

 

Na Osječkom ljetu kulture u utorak, 9. srpnja možete pogledati „Ljubav za početnike“. Prema tekstu Jasminke Petrović predstavu je režirao Ivan Leo Lemo i o njoj, među ostalim, zapisao:

Pričati o seksu trebalo bi značiti samo jedno - pričati o Ljubavi. A Ljubav je neprepričljiva. Ta neprepričljivost Ljubavi ili pokušaj da se Ona prepriča, zove se, by the way, umjetnost.

Međutim, živimo u vremenu i prostoru u kojem pričati o seksu ne znači pričati o Ljubavi.

(…)

Odlučili smo se za dva smjera u inscenaciji ove velike, velike, nekoć jednostavne teme.

Prvi smjer je davanje osnovnih definicija iz prakse seksualnosti i seksualnog sazrijevanja gdje smo se, radeći ovu predstavu, trudili ne biti ni preprovokativni ni prenaivni. Orijentir nam je bio naš kućni odgoj, a svi koji samo radili ovu predstavu imamo dobre mame koje su nas učile da pomažemo, ne vrijeđamo, ne psujemo i govorimo Istinu.

Drugi dramaturški smjer ove predstave je APEL Ljubavi. Pokušali smo što više pojmova iz područja seksualnosti i mladima i starijima vezati uz Ljubav. Tako da predstavu u kojoj naša simpatična dramska lica puno toga znaju i puno podučavaju, ipak završavamo sa mudrim “ne znam” jer kad se roni Oceanom Ljubavi, svaki čovjek vidi drugi dio čarobnog podmorja.

Cilj nam je pomoći mladim ljudima i otvoriti kazalište kao medij najodgovornije edukacije u vremenima kada su masovni mediji postali vrlo loš i vrlo dominantan uzor, a škola i obitelj im teško konkuriraju. Žarko želimo da seks prestane biti priča o veličini penisa ili obujmu grudi. Milimetri i centimetri pogrešni su parametri!

Predstavu na pozornicu zajednički donose Scena Vidra, Teatar Rugantino i MMC Interkultura.  Igraju Dubravka Miletić, Gordana Gadžić, Ines Cokarić i Ante Krstulović.

U dvorištu Rektorata predstava počinje u 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.