Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - Sutra nije i je novi dan

12.07.2013.

13:46

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teatar Exit na OLJK je donio i komediju „Sutra (ni)je novi dan“, a 13. izdanje ove manifestacije završit će u petak mjuziklom „Crna kuća - mjuzikl u boji“ na Trgu Svetog Trojstva u 21 sat.

„Sutra (ni)je novi dan“ predstava je o nizu naših problema, konflikata i dilema. Na tragu svoje autorske uspješnice Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Ivica Boban i Teatar EXIT predstavljaju tri nova mlada i talentirana glumca - Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk koji se transformiraju u niz različitih likova i karaktera iz našega susjedstva. Stalnim promjenama perspektive od jednog lika do drugog predstava ispovijeda djeliće života izmaštanih likova, ali i svakoga od nas. To je predstava o običnim ljudima, o njihovim osamljenostima, dvojbama i strahovima, o teškoći ostvarivanja odnosa s drugim… o ljudima kojima se dogodio život onako kako nisu željeli, o teškoćama da se krene u novi dan s nadom i vjerom, o pokušajima da se pobjegne i izbavi od traumatične prošlosti, da se spasi od još nepodnošljivije sadašnjosti i od potpuno neizvjesne budućnosti. Zapisano je sinoć provjerila osječka publika čije zadovoljstvo izvedbom dijele i glumici. Što su nakon predstave rekli poslušajte u emisiji Radio na OLJK-u.

 

Sutra je novi dan, ali nije novi dan Osječkoga ljeta kulture. 13. izdanje završava večeras mjuziklom na Trgu Svetoga Trojstva.

'Crna kuća - mjuzikl u boji' autora Ladislava Prežigala i Darka Hajseka, donosi malo poznatu starozagrebačku legendu iz 16. stoljeća ispričanu na zabavan način u režiji i koreografiji Igora Barberića.

Kako najavljuju, Crna kuća – mjuzikl u boji otvara vrata u priču koja je lagano, ali stvarno lagano, utemeljena na starozagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, kada se nad Hrvatskom nadvijala velika turska opasnost, a uz to su bješnjele i nesuglasice između dva (ne)prijateljska grada – Kaptola i Griča. Tamo su, naime, živjeli sretni, iako nepismeni i jedni drugima zavidni stanovnici. Dok se nad Kaptolom nadvijala opasnost od prodora turske vojske, gradom je upravljao dobri biskup Stjepan Orković.

Priča prati dvije mlade, rasne i nadobudne Gričanke, Magdalenu i Moniku, koje dobro pjevaju u harmama, a na Kaptol dolaze u šoping i kako bi pronašle pravu ljubav. Tamo ih dočekuje daleko više od onoga što su očekivale. Magdalena će izgubiti oči i noge od traganja za svojim idolom, biskupom Stjepanom, a Monika će izgubiti glavu za naočitim biskupovim bratom Jurajem. No, svu idilu s Kaptola odnijet će beskrupulozni, a opet neodoljivo šarmantni i slatkorječivi biskup Hudi, koji Kaptol želi samo za sebe. On ne voli ni Stjepana, ni njegove prijatelje, no voli tamnice i lomače. Zato kuje plan. Čim dobrog biskupa Stjepana zarobe Turci, Hudi sve svoje ambicije usmjerava na spaljivanje posljednje kaptolske vještice Rose, bojenje Stjepanove kuće u crno i nekoliko bezobrazno dobrih glazbenih brojeva.

Tako najavljuju taj urnebesni i originalni hrvatski spektakl, a vi provjerite večeras na Trgu Svetog Trojstva od 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.