Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - zbornik, komedija i duodrama

05.07.2013.

14:10

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko ljeto kulture u četvrtak je produbilo hrvatske i mađarske veze, pokazalo što donose "Glumice i to" i upoznalo nas s "Hanom i Hanom". U petak se zabavljamo uz vino i umjetnost, izložbu i "Kreket".

Zbornika radova "Susreti dviju kultura - Obitelj Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti" predstavljen je sinoć na OLJK-u.  O knjigu je izdala Matica hrvatska, a o njoj su govorili matičina urednica Romana Horvat i urednik izdanja Zoran Ladić.

Četiri mlade glumice Ivana Horvat, Petra Kurtela, Amanda Prenkaj i Dunja Fajdić nastupile su  u komediji "Glumice i to", predstavi nastaloj prema njihovim životnim okolnostima u kojima su se zatekle nakon stjecanja glumačke diplome.

I druga sinoćnja izvedba djelo je glumice i to osječke. Mira Perić Kraljik napisala je tekst i režirala duodramu "Hana i Hana" u kojoj igraju Katarina Baban i Petra Blašković.

Što su rekli oni koji su pred publikom govorili (Ladić, Horvat, Kurtela, Prenkaj, Fajdić, Baban, Blašković) poslušajte u emisiji Radio na OLJK-u.

 

Petak na OLJK-u počinje uz "Večer vina i umjetnosti" koja spaja umjetnost stvaranja vina s različitim umjetničkim izražajima, različite vinske regije i različite inicijative koje promiču vinarstvo u Slavoniji i Baranji. Okupljanje je u 18 sati i 30 minuta u dvorištu Kazamata, tik do Vodenih vrata i Regionalne vinoteke, u inspirativnom okruženju umjetničkih ateljea, radionica i galerija smještenih među starim zidinama Tvrđe.

"Australija u očima Hrvata" naziv je izložbe autora Antuna Krešića. Riječ je o postavu koji je mali izbor iz opusa putopisne fotografije. Ove su nastale tijekom travnja kada je autor posjetio dijasporu u Australiji. Fotografije slažu jednu neobičnu istinitu priču kojoj je početak u Perthu na pješačkoj zoni kada je slučajno snimio fotografiju australskog domorodca u "kockastom" dresu hrvatske nogometne reprezentacije.  Otvorenje je izložbe najavljeno za 20 sati u Galeriji Waldinger.

U 22 sata s predstavom „Kreket" u dvorištu Rektorata gostovat će  Teatar Exit iz Zagreba. Dakle, bio jednom jedan princ koji je u pratnji šetao šumom berući cvijeće za zaručnicu. Starica koju u šumi susreće, želi taj buket za sebe. Naravno, princ joj ga ne želi predati i stigne ga prokletstvo. Pretvoren je u žapca sve dok ga neka djevojka dragovoljno ne poljubi, a da pritom ne zna za prokletstvo i tako ga ponovno pretvori u ljudsko biće. Princ pronalazi djevojku koja bi to mogla učiniti, no njezino srce pripada drugome. Redatelj je Rene Medvešek, a igraju Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić, Ivan Grčić i Bebe Na Vole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.