Hrvatski radio

Radio Osijek

Organiziran doček za nagrađene

25.11.2016.

17:20

Autor: Hina / Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je u četvrtak osječko Hrvatsko narodno kazalište na svečanosti u HNK u Zagrebu dobilo tri nagrade hrvatskog glumišta, nagrađeni su u petak svečano dočekani u Osijeku .

Na sinoćnoj dodjeli u Zagrebu osječki HNK dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u području operete i mjuzikla za predstavu "Moje pjesme, moji snovi" u režiji Nine Kleflin, koja je dobila i nagradu za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina, a dobila ju je skupina glumaca koji glume djecu (Antonija Pintarić / Jana Pogrmilović, Ivan Horak / Tin Reba, Meri Andraković / Dora Masle, Marin Bulić / Marco Contini, Nina Mandić / Magdalena Rezo, Cvijeta Ambrinac / Lucija Pejić, Marija Sajter / Lea Šenk). Nagradu za najbolju sporednu ulogu u drami osvojila je glumica toga kazališta Radoslava Mrkšić za ulogu u drami "Tri sestre".

Na konferenciji za novinare Šnajder je rekao kako u Hrvatskoj ima kazališta s četiri ili pet puta većim proračunom, ali ne ostvaruju rezultate kao osječki HNK. Pritom je posebno istaknuo mlade glumce nagrađene za nastup u mjuziklu "Moje pjesme, moji snovi", koji su budućnost toga kazališta.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je, nakon nagrada za predstave "Unterstadt" i "260 dana", u kratkom vremenu to treća nagrada osječkome HNK za najbolju predstavu u cjelini te je zahvalio ansamblu drame i opere na iznimnim rezultatima koje ostvaruju posljednjih godina. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je kako je, unatoč neuspješnoj kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, osječki HNK svojim radom i postignućima pokazao da je Osijek 'prijestolnica hrvatske kulture'.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.