Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek dočekao svjetske prvakinje

23.02.2016.

17:47

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, zajedno s velikim brojem građana dočekali su članice Vokalnog ansambla Brevis, koje su se sa Svjetskog prvenstva mladih pjevačkih zborova vratile s osvojenim zlatom.

Posebnu čestitku ansambl je dobio od gradonačelnika Vrkića koji im je uručio simbolični ček od 20 tisuća kuna.„Ovo je nešto na što su nas već navikle i pomalo već razmazile sa svojim doista sjajnim rezultatima. Sa svakog se natjecanja skoro vrate sa zlatom i ništa manje nismo očekivali ni ovoga puta. Bila je jaka konkurencija i rekli smo – što god bilo bit ćemo ponosni“, izjavio je za HRT zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham i dometnuo kako je to itekako veliki vjetar u leđa u nastojanjima grada da Osijek postane europska prijestolnica kulture.
„Uspjeh je bio sjajan, a ovaj doček je još nešto ljepše“, rekla je voditeljica ansambla Antoneta Radočaj Jerković i objasnila kako je lijepo dobiti nagradu, ali da je dobiti priznanje od svojih sugrađana zaista nešto najljepše što netko može dobiti. „Presretni smo“, dodala je i priznala kako nije bilo lako osvojiti nagradu. „Pripreme su bile zahtjevne, i samo natjecanje je bilo stresno – nastupi u četiri etape, vidite da dobri zborovi ispadaju, a vi ostajete. Ovo natjecanje vrlo je slično sportskim natjecanjima. Sada još više cijenimo sportaše jer znamo kako im je“, rekla je Radočaj Jerković.
Brevisice su na 3. Svjetskom prvenstvu mladih pjevačkih zborova u Sankt Petersburgu dobile i specijalnu nagradu žirija "Zvijezde natjecanja". Na natjecanju je sudjelovalo 38 vrhunskih zborova, a Osječanke su svojim nastupom osvojile ne samo žiri već i publiku. Kako doznajemo, Brevisice su jedine dobile pljesak na otvorenoj sceni iako je publika bila zamoljena da između točaka ne plješče. 
Vokalni ansambl Brevis predvođen svojim dugogodišnjim voditeljima Antoanetom Radočaj Jerković i Davorom Dedićem, jedan je od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Osnovan je 1995. godine kao rezultat višegodišnjeg rada na području vokalnog obrazovanja djece i mladih Osijeka. Ansambl broji dvadesetak članica u dobi od 18 do 24 godine. Sve su članice ansambla s glazbeno-vokalnim obrazovanjem započele kao djevojčice, te su odrastanjem unutar edukativnih programa Glazbene radionice mladih Polifonija stjecale neophodno glazbeno iskustvo i razvijale svoje umjetničko-vokalne kvalitete. Ansambl je do sada ostvario niz uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.