Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek u drugom krugu za prijestolnicu kulture

29.05.2015.

18:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek je - uz Dubrovnik, Pulu i Rijeku - ušao u drugi krug izbora za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine - objavljeno je to u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Odluku je, na temelju predstavljenih kandidatura, donijelo Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka, koji od gradova kandidata, kako ističu, očekuju predani rad. Koji gradovi "prolaze" objavio je predsjednik Povjerenstva, Britanac Steve Green. Objasnio je da redoslijed kojim je objavio imena gradova i pozvao ih u drugi krug natjecanja ("Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik") nema nikakvo posebno značenje. Zahvalio je i predstavnicima ostalih pet gradova - Đakova, Splita, Varaždina, Zadra i Zagreba za izuzetno kvalitetno pripremljene kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te ih pozvao da svi i dalje surađuju onako kako su to i pokazali tijekom predstavljanja kandidatura. "Drago mi je da svih devet prijavljenih gradova pokazuje volju za suradnju s partnerima diljem Europe, pa i izvan granica Europske unije. Taj pozitivni element zajednički je svim prijavama. Osim toga treba istaknuti da su mnogi gradovi prvi put donijeli kulturnu strategiju", rekao je voditelj ureda europske prijestolnice kulture pri Europskoj komisiji Sylvain Pasqua.
Ministar kulture Berislav Šipuš izrazio je pak zadovoljstvo što iskazana 'trka u kulturi' budi nadu i šansu da će kultura biti stavljena u samo središte zbivanja. Konačan izbor koji će grad ponijeti tu titulu bit će početkom 2016. godine.
Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham ovakvu je odluku očekivao. Zadovoljno najavljuje kako će sljedećih devet mjeseci detaljno raditi na dokumentaciji koju su predali za kandidaturu. "I nadamo se da će upravo Osijek biti izabran za grad koji će naslov Europske prijestolnice kulture 2020. dijeliti s jednim irskim gradom.
Povjerenstvo je u protekla tri dana poslušalo predstavnike svih gradova kandidata, koji su u tridesetak minuta predstavili razloge kanidature i iscrpno objasnili kakvu viziju grada žele ostvariti ovim projektom. Prošli su i 45-minutno ispitivanje članova povjerenstva koji su htjeli razriješiti sve nedoumice i pitanja koja su im se nametnula kada su pročitali dostavljene natječajne dokumentacije. Prilikom donošenja odluke dvanaest nezavisnih stručnjaka vodilo se prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom. U Povjerenstvu su bili predstavnici Europskoga parlamenta Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel, Europske komisije Steve Green, Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišer, Europskoga vijeća Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, zatim Anton Rombouts iz Odbora regija, te predstavnici hrvatskoga Ministarstva kulture Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.