Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječanin Drago Kretić vitez je mađarske kulture

01.02.2017.

12:50

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drago Kretić viši je savjetnik u osječkom Konzervatorskom uredu Ministarstva kulture a priznanje vitez mađarske kulture dobio je na svečanosti u Budimpešti na Dan mađarske kulture 22. siječnja.. .

Za to ga je priznanje predložila kalvinska crkve Hrvatske zbog doprinosa i pomoći u obnovi sakralnih objekata kalvina kojih je u Osječko-baranjskoj županiji 12. To su zaštićena kulturna dobra a upravo radi i  na zaštiti pokretnog inventara tih objekata. Do 2000-te godine niti jedna kalvinska crkva nije obnavljana- kaže Drago Kretić te su objekti bili ili jesu u lošem stanju. 

Posebno je značajna crkva u Kneževim Vinogradima koja je jedan od najvrijednijih sakralnih objekata u ovom dijelu Hrvatske a uz nju se povezuje uredba mađarskog kralja sv. Stjepana da svakih deset sela mora imati crkvu. Tragovi su iz 1000. godine a temelji se mogu vidjeti u sklopu poda obnovljene crkve. Što se inventara tiče, najvrijednija je crkva u Retfali, jedina kalvinska crkva u Osijeku, a aktualna je njena obnova za što je izdvojeno 200 tisuća kuna iz spomeničke rente  no i dalje očekuju potporu grada te županije i Ministarstva kulture ali i fondova EU osobito za obnovu orgulja koje su u takvim objektima rijetko sačuvane.  

U planu je nastavak obnove crkve u Laslovu koja je zbog mještana stradalih u Domovinskom ratu proglašena crkvom mađarskog ponosa a u financiranje obnove uključit će se mađarska Vlada.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.