Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječke knedle i Muzeji u loncu

03.03.2016.

18:23

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt požeškog Gradskog muzeja „Muzej u loncu“ u svojoj šetnji kroz Slavoniju stigao je u Muzej Slavonije u Osijeku. Riječ je o putujućoj izložbi za koju je, u suradnji s 15 muzeja istočne Hrvatske, snimljen dokumentarni film.

Osječki dio ove izložbe popraćen je pričom o starom esekerskom jelu - knedlama i domaćim vinima.
Izložba "Muzeji u loncu" rezultat je istraživanja i dokumentiranja i prezentiranja čudesne riznice zaboravljenih jela istočnoga dijela Hrvatske, nastala u suradnji s muzejima od Virovitice do Iloka. 
Projektom se također sa Slavonije želi skinuti stigma regije nezdrave prehrane i tradicionalnog prekomjernog konzumiranja mesa, a istodobno skrenuti pažnja šire hrvatske javnosti na bogatstvo zaboravljene tradicijske prehrane ovog područja, na nedovoljno poznavanje i iskorištenost tog potencijala. Osim širenja svijesti o vrijednostima ovog dijela nematerijalne kulturne baštine, izložba je jedan od kotačića koji se nada pokrenuti korištenje tradicijske gastronomije ili jela s pričom u turističke svrhe, ali i popularizaciju tradicijskih eko namirnica. 
„Jer, shvatili smo, prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima“, zapisano je na mrežnoj stranici Muzeja u loncu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.