Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki HNK – kako izbjeći veliku financijsku krizu?

20.01.2015.

18:19

Autor: Radio Osijek/Željka Živković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poticaj Sindikata djelatnika u kulturi u četvrtak, 22. siječnja, održat će se sastanak s kazališnim osnivačima - Osječko baranjskom županijom i Gradom Osijekom, ne bi li se pronašlo rješenje za znatno smanjenje novca kojim će se ove godine financirati Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

Naime, nakon što je Grad Osijek u proračunu za 2014. sredstva za HNK smanjio za dva milijuna bilo je jasno da je na vidiku nova velika financijska kriza. Kako grad i županija imaju potpisan sporazum o jednakom financiranju te kazališne kuće, dva milijuna manje postalo je četiri. S jedne strane sjajne predstave koje posljednjih nekoliko godina obogaćuju hrvatsku kazališnu scenu, a s druge problemi koje nosi činjenica da je kultura u Hrvata već podugo talac politike. „Kad vidim na koji se način kazalište tretira u očima vlasnika iliti ljudi koji su osnivači imam dojam da oni zaista ne shvaćaju da kazalište to znači to su oni“, rekao je Filip Pavišić, v. d. ravnatelja Opere HNK u Osijeku.
Ulogu i važnost koje ova kulturna ustanova ima, mnogi, čini se, zaboravljaju, pa se počesto valja prisjetiti barem onog najvažnijeg. „Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku postoji već više od 100 godina, kulturom obasjava cijelo područje Slavonije i Baranje. Ugasi li se HNK u Osijeku, mi ostajemo u mraku“, rekla je Ivana Šojat, urednica kazališnih izdanja HNK u Osijeku.

Premda djelatnici ističu kako razumiju da je Grad Osijek ostao bez znatnog dijela sredstava, ogorčeni su poražavajućim odnosom prema najvažnijoj kulturnoj ustanovi istočne Hrvatske. Kako je izjavio Vjekoslav Janković, v.d. ravnatelja Drame HNK u Osijeku, više neće biti u mogućnosti servisirati sve ono što su do sada radili. „Mjere s kojima smo se do sada susretali bile su stezanje remena. Ovo danas sustavno je narušavanje rada HNK u Osijeku“, kaže Janković. Glumica Sandra Lončarić Tankosić se nada da do smanjenja plaća neće doći, jer bi se inače teško moglo spriječiti rasipanje kvalitetnog ansambla osječkog kazališta. „Našoj smo publici dužni zadržati kvalitetu predstava. Nemojmo zaboraviti da je Osijek kandidat za europski grad kulture, a mislim da ovo nije pravi put da se ta kandidatura i dobije“, upozorava Lončarić Tankosić. I danas su na sastanku čelnici Grada i vodstvo kazališta pokušavali iznaći rješenje, no čini se da bi jedino svjetlo na kraju tunela mogao biti rebalans gradskog proračuna. Međutim, kako kaže osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, hoće li u njemu biti prostora za povećanje sredstava za HNK sada se još ne zna. "Naravno da ćemo učiniti sve da se to dogodi, da se dio sredstava koja su ovim proračunom umanjena u odnosu na prošlogodišnja vrati u proračun kazališta, jer smo svjesni i njegove važnosti i položaja svih 208 djelatnika koji trenutno u njemu rade. Međutim, naši rashodi moraju biti refleksija prihoda. S obzirom da je Grad Osijek, vladinim mjerama kojima su rasteretili građane, u proračunu za ovu godinu ostao bez 30 do 35 milijuna kuna prihoda iz kojih se financiraju i sport i kultura i sve druge nekomunalne djelatnosti, naprosto smo bili prisiljeni na nekim krajevima kratiti. U kulturi smo, zbog planova koje u kulturi imamo, to učinili najmanje što je bilo moguće", objasnio je Ham. Ne bude li rebalansa, odnosno, ne pronađe li se neka druga opcija, neće biti novca za listopadske plaće. A financiranje, nažalost, nije i jedini problem. Uskoro će se, naime, znati i hoće li zbog kašnjenja izbora za intendanta doći do nove krize vlasti u kazalištu. No, to je već jedna druga, iako prilično slična priča.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.