Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki HNK u novoj sezoni priprema šest premijera

07.09.2020.

13:58

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Osječko Hrvatsko narodno kazalište u 114. kazališnu sezonu ulazi geslom "Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost". Iako se priprema šest premijera, u uvjetima epidemije koronavirusa bit će to vrlo izazovno.

Ravnateljica drame Petra Blašković rekla je na konferenciji za novinare kako će premijerno biti izvedene predstave "Trenk iliti divlji baron", u režiji Marija Kovača, "Dječak koji je govorio Bogu", po djelu Damira Mađarića, koju će režirati Samo Strelec. Nakon nedavne ambijentalne premijere na "Osječkom ljetu kulture" u HNK-u će premijerno biti izvedena drama "Višnjik", Antuna Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem "Gavella", koja će doživjeti jednu cjelovitu preobrazbu, a koju svakako vrijedi pogledati na kazališnim daskama, istaknula je Blašković. U sklopu programa "Scena u sceni", a u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem "Joza Ivakić", bit će izvedena predstava "Gospođica Julija" po djelu Augusta Strindberga i u režiji Aide Bukvić, te drama "Udovice" Slawomira Mrožeka" u režiji Jasmina Novljakovića, dodala je Blašković. Ravnatelj opere Filip Pavišić istaknuo je kako se u novoj sezoni planiraju premijere dva remek djela glazbene literature, opera "Samson i Dalila", Camille Saint-Saensa, u režiji Roberta Boškovića te "Ljubavni napitak", Gaetaana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića. S obzirom na to da se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena predviđeno je održavanje simfonijskog koncerta, a za sada se planira da to bude simfonija "Eroica", koja bi se uklopila u obilježavanje dana stradanja Vukovara, rekao je Pavišić.

Nova sezona izazovna i neusporediva s dosadašnjim

Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je sezona, koja se održava u uvjetima epidemije koronavirusa, izazovna po mnogo čemu te neusporediva ni s čim do sada. Dodala je kako će HNK funkcionirati tako da sačuva zdravlje posjetitelja i djelatnika, pa će se na ulazu u zgradu provoditi dezinfekcija ruku i obuće, mjerenje temperature, a uz nošenje maski, broj mjesta u gledalištu bit će ograničen, jer između posjetitelja mora postojati razmak. Svaki dan se dogodi nešto, što nas stavlja pred izazove kako sačuvati produkciju kazališta i zdravlje ljudi, jer ne možete na sve utjecati, niti sve predvidjeti, ocijenila je Vrselja. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ocijenila je kako su djelatnici HNK-a dokazali da je umjetnost odgovorna i da "kazalište nije trom organizam, već da se može prilagoditi promjenama". Nadamo se da epidemiološke mjere neće biti sve restriktivnije i rigoroznije, ali osječki HNK je pokazao da se može prilagoditi i da živi za svoju publiku, kazala je Roth.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.