Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječko Dječje kazalište otvara šibenski festival

15.06.2020.

12:18

Autor: Radio Osijek/TM

Osječko Dječje kazalište otvara šibenski festival

Osječko Dječje kazalište otvara šibenski festival

Foto: - / -

Predstavom "Uspavanka za mišića" osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića svečano će otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku , baš kao što je i 1958. godine predstavom "Zeko, Zriko i Janje" otvorilo prvi šibenski dječji festival.

Prva od dvadesetak dramskih i lutkarskih predstava koje će se do 4. srpnja odigrati na jubilarnom 20. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku bit će na samom otvaranju festivala, 20. lipnja - uspješnica osječkog Dječjeg kazališta "Uspavanka za mišića", u režiji Ljudmile Fedorove. Prema riječima organizatora tijekom festivala bit će izvedeno ukupno 110 programa iz Hrvatske i inozemstva. Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić najavio je kako će se u programu naći i 24 radionice za oko 600 djece, tri izložbe, 8 filmova na Gorici...
Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić ponosan je što će upravo osječko „malo“ kazalište ni manje ni više nego otvoriti jubilarni 60. MDF, baš kao što je otvorilo i prvi po redu davne 1958. svojom hit predstavom "Zeko, Zriko i Janje".

"Prvo bih čestitao gradu Šibeniku na lijepoj obljetnici. Kako stoji u programu prvog Festivala djeteta u Šibeniku naše je kazalište sudjelovalo s dvije predstave u pet izvedbi. Jedna je bila plesna predstava "Živa ulica" Octavia Pintoa koja je izvedena tri puta, a druga mjuzikl Branka Mihaljevića "Zeko, zriko i janje" u režiji Ivana Baloga. Tada su u predstavi glumila djeca, a posebno je potrebno naglasiti da je glazbu izvodio festivalski orkestar uživo pod dirigenskom palicom maestra Nikše Bareze. Šibenik je sigurno jako ponosan na svoju tradiciju festivala koji se ove godine održava jubilarni 60. puta, a i mi smo jako ponosni što predstava "Zeko, zriko i janje" još uvijek živi na našoj pozornici, što je doživjela Broadwayski broj izvedaba i što raduje djecu, njihove roditelje, ali i djedove i bake kojima budi sjećanja kad su oni kao djeca gledali ovu svevremensku predstavu. Mnogi ne znaju da je najpopularnija dječja pjesma "Zeko i potočić" upravo iz ove predstave i kad pri kraju izvedbe krenu prvi taktovi te pjesme cijelo kazalište se ori od pjevanja, a dva potoka suza teku prema izlazu. Osobno mi je, kao glumcu i ravnatelju, jako drago što smo gotovo svake godine dio programa festivala jer smo od prvog dana zajedno u toj priči koja će, nadam se, trajati još dugo", rekao je Lučić.
Koroni i svim zavrzlamama oko epidemioloških mjera unatoč, šibenski MDF može se pohvaliti da je, ako ne prvi, a ono sigurno među prvima kazališnim festivalima u Europi koji se otvara nakon višemjesečne blokade izazvane koronavirusom. Ipak je novonastala situacija utjecala na sam festival - većina festivalskih događanja ove se godine neće održavati na ljetnoj pozornici između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice koja je vremenom postala i svojevrsni simbol MDF-a. Osim otvorenja i svečanog zatvaranja na toj sceni održat će se još samo koncert na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, kada će s dječjim pjevačkim zborovima Cvrčak i Zdravo maleni nastupiti Mia Negovetić. Sva ostala događanja i predstave sele se na pozornicu na trgu ispred Osnovne škole Fausta Vrančića.
Izravni prijenos svečanog otvorenja 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku gledatelji mogu pratiti na Hrvatskoj televiziji u subotu, 20. lipnja s početkom u 21 sat.

monografija_lowres_page_060_image_0001.jpg

monografija_lowres_page_060_image_0001.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.