Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren 10. Vukovar film festival

23.08.2016.

10:43

Autor: Iva Fijala / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekcijom pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala Karlovyh Vary, mađarskog filma "Ovo nije moje vrijeme" redatelja Szabolcsa Hajdua i kratkometražnog filma hrvatske redateljice Jasne Nanut "Igra malog tigra" otvoren je 10. Vukovar film festival.

U nazočnosti brojnih posjetitelja, uzvanika i političara festival je otvorenim proglasio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Poručio je kako je Vukovar film festival u deset godina postojanja sazrio i pretvorio se u ugledan filmski festival prepun zanimljivih filmskih ostvarenja. O kvaliteti toga festivala govori i činjenica da je Vukovar film festival dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta unutar europske strategije za podunavsku regiju Danube Region Strategy, naglasio je ministar.
Direktor Vukovar film festivala Igor Rakonić najavio je da će na festivalu biti prikazano devedesetak filmova u 13 kategorija, dok će se tri nagrade dijeliti za najbolji kratkometražni i dugometražni igrani te dokumentarni film. Posebice se zahvalio nekadašnjoj vukovarskoj gradonačelnici Zdenki Buljan, koja je, kako je rekao, dok se nalazila na čelu grada Vukovara, prepoznala i podržala Vukovar film festival.
Kao novitet ove je godine uveden program "Odabrao Đelo Hadžiselimović". Riječ je o uglavnom dokumentarnim filmovima koji će se prikazivati na panoramskom brodu Bajadera u plovidbi Dunavom. Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Do 27. kolovoza Festival podunavskih zemalja održava se u Vukovaru, Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru i na lokaciji Vučedola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.