Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren 25. Festival glumca

13.05.2018.

11:33

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Festival glumca

foto: Festival glumca

Foto: - / -

Pred prepunom dvoranom Slovačkoga doma u Iloku župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić, svečano je otvorio 25. festival glumca. Potom je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića.

Okupljene glumce i publiku na otvaranju je prvo pozdravila izbornica Nada Abrus te obrazložila svoj odabir predstava. Gradonačelnica Iloka Marina Budimir u svom je govoru najavila je kako se nada „da ćemo ovakve i slične predstave u narednim godinama moći gledati i većoj i boljoj dvorani“. Branka Cvitković, ovogodišnja domaćica festivala istaknula je kako su glumac i glas jedno te kako je „glas glumčev pečat“, a „glumci su čuvari pečata“. Zaključila je kako je glas najmarkantnije glumačko sredstvo i da se zato važno baviti glasom i čuvati ga. U ime Ministarstva kulture otvorenju je nazočila Iva Hraste-Sočo koja aktivno sudjeluje u radu Festivalu glumca. Zaželjela je svim glumcima puno kazališnih nadahnuća i predstavljanja svojih umjetničkih djela koji će pripomoći stvaranju nove publike. U ime Festivalskog odmora Joško Ševo zaželio je svim izvođačima da „Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo stvorena.“. Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika u svom motivirajućem govoru istaknula je da je kazalište prostor slobode duha koji Vukovarsko-srijemska županija prepoznaje.
 
Na Festivalu će u natjecateljskom program biti izvedeno dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završava dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja s početkom u 19 sati.

Program 25. Festivala glumca možete pogledati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.