Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoren Stalni postav Zbirke Bauer u Vukovaru

14.01.2017.

15:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskom muzeju Vukovar otvoren je Stalni postav Zbirke Bauer u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21 godine od početka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Stalni je postav u vukovarskom Gradskom muzeju otvorila Nina Obuljen, Koržinek ministrica kulture Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a na otvorenju su govorili Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara, Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik i voditelj Zbirke Bauer u mirovini, Branka Šulc, voditeljica projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar te Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Koncepcija Stalnog postava Zbirke Bauer polazi od činjenice da je ona djelo jednog čovjeka koji je cijeli život skupljao, darivao i nadopunjavao fundus Zbirke Bauer, a da je kolekcija zapravo došla u Vukovar iz njegovog stana iz Krajiške ulice u Zagrebu. Zato su u vukovarskom Muzeju zamislili da stalni postav u zgradi bivše sjemenske stanice nekadašnjeg vukovarskog VUPIK-a treba imati ugođaj stana dr. Antuna Bauera i barem približnu situaciju kako je i na koji način čuvao i izlagao slike i skulpture u prostorijama svoga doma. 

Stalni postav je smješten na dva kata u 5 prostorija u zgradi tzv. Sjemenske stanice koju je prije Domovinskog rata koristio VUPIK. Tri prostorije nalaze se u prizemlju i dvije na katu zgrade.

Stalni postav ove donacije u Vukovaru prikazuje razvoj hrvatske moderne umjetnosti od akademskog realizma, hrvatske moderne, simbolizma, impresionizma, postimpresionizma i ekspresionizma, intimizma, poetskog i kolorističkog realizma.

     
Bela Csikos Sessia,   Čarobnica,    1904. godina                       Vlaho Bukovac, Portret gospođe Petrović, 1903. g.

U Zbirku Bauer uključeno je 606 autora, a sadrži 2485 umjetnina.

Tijekom Domovinskog rata 1991. godine nestalo je 599, od toga 176 slika, 123 skulpture, 37 crteža i 263 grafike za kojima tragamo putem Interpola. U stalnom postavu Zbirke Bauer izloženo je 244 umjetnine, od toga170 slika, 25 skulptura, 34 crteža, 15 grafika, a restaurirane su  144 umjetnine.

Autori stalnog postava su djelatnici Gradskog muzeja Vukovar Zdravko Dvojković, dugogodišnji kustos Zbirke Bauer i muzejski savjetnik u mirovini i suautori na stalnom postavu kustosi Rosanka Savić Mitrović, profesor povijesti umjetnosti i Zoran Šimunović, magistar slikarstva i profesor likovne kulture.

Na restauraciji umjetnina radio je Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu i Osijeku te brojni drugi restauratori i restauratorska radionica Gradskog muzeja Vukovar koju vodi Ana Pavešković Burazer, diplomirani restaurator–konzervator kipar i Petra Horvat magistra restauracije i konzervacije.

Konzervatorske smjernice obnove kompleksa Dvorca Eltz a time i zgrade za Zbirku Bauer vodio je Konzervatorski odjel ministarstva kulture u Vukovaru na čelu s pročelnicom Zdenkom Predrijevac, a arhitektonska rješenja dala je Radionica arhitekture iz Zagreba sa glavnim arhitektom Goranom Rakom.

Zbirka Bauer će biti izložena u jednom od objekata kompleksa dvorca Eltz, u tzv. sjemenskoj stanici koja ima svoj istureni položaj prema Dunavu čije vizure vidljive kroz prozore također koncepcijski uklapaju u cjelovitu prezentaciju. Kako je zgrada na dvije etaže premalena je da bi bilo izloženo svih 2.500 umjetnina, predviđa se i izmjena stalnog postava kako bi se cjelokupan fundus pokazao javnosti a stalni postav dobio dinamiku događanja.

Kompleks dvorca Eltz i zgrada Bauer je obnovljena sredstvima Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe u okviru jednoga od najvećih projekata obnove kulturne baštine u Hrvatskoj kojeg je pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Vukovar-Vučedol-Ilok provodilo Ministarstvo kulture RH.

Josip Franjo Mucke, Irena pl. Zsitvay, 1857. g.         Antun Josip Crnobori, Portret žene Likana, 1938. g.

 

Z B I R K A    B A U E R  - KRONOLOGIJA

1948. – 2017.

Zbirka Bauer je nastala sukcesivnim donacijama umjetnina prof. dr. ANTUNA BAUERA rodom Vukovarca 18. VIII. 1911. – Zagreb, 9. IV. 2000., povjesničara umjetnosti, arheologa, muzeologa, galeriste, izvanrednog profesora na Poslijediplomskom studiju iz muzeologije na Sveučilištu u Zagrebu, pasioniranog sabirača likovne i arhivske građe, gipsanih odljeva (koje je i sam odlijevao) kiparskih djela i dijelova plastičnih i kiparskih primjera hrvatske kulturne baštine i vrijednog kolekcionara umjetničkih djela – slika, skulptura, crteža i grafika – hrvatskih autora i mnogih drugih muzejskih zbirki: starog novca, namještaja, oružja, medalja i odličja i drugih muzealija s kojima je osnovao mnoge muzeje i galerije u Republici Hrvatskoj među njima i Gradski muzej Vukovar i Zbirku Bauer i Galeriju umjetnina Vukovar.

Prvih 110 uljanih slika, brončanih i kamenih skulptura hrvatskih autora za buduću ZBIRKU BAUER stiglo je u Vukovar u Gradski muzej uz ostalu muzejsku građu i potreban inventar za rad muzeja, kao donacija Gradu Vukovaru još daleke 1948. godine, te je dio istih odmah uključen u izložbeni postav Muzeja.                                                                                                     

Skupština općine Vukovar je 10. svibnja 1968. godine potvrdila Ugovorom o darovanju ovu donaciju muzejske građe i umjetnina iz 1948., a od tada ona u  nazivu nosi ime svoga donatora i zove se: ZBIRKA BAUER I GALERIJA UMJETNINA VUKOVAR.

Početni fundus se povećavao novim donacijama sve do smrti prof. dr. sc. ANTUNA BAUERA 9. travnja 2000. godine. Zbirka Bauer je u većem ili manjem obimu od 1948. godine bila izložena za javnost što pokazuju i njezina česta preseljenja u idućim godinama.

Prvu Stalnu izložbu Zbirke Bauer postavila je 1948. godine dr. Antonija Bauer supruga donatora u dvije prostorije u Školi učenika u privredi kod Bećarskog križa.

Godine 1958. Zbirka Bauer useljava u zgradu Gradskog magistrata, da bi se iduće 1959. Godine na zgradi pojavio natpis GALERIJA UMJETNINA što po prvi puta označava nezino javno postojanje.

Kada Gradski muzej Vukovar 1966. godine seli u dvorac vukovarskih grofova Eltz Zbirka Bauer i Galerija umjetnina nastavljaju djelovati samostalno u zgradi Diližansne pošte gdje se otvara prvi Stalni postav ZBIRKE BAUER u 7 prostorija na prvom katu uz prostorije za studijske depoe i lijepo uređen Likovni izložbeni salon u prizemlju u  kojem se priređuju brojne izložbe. 

Godine 1982. Zbirka  ponovno seli u zgradu Centra za kulturu – danas Hrvatski dom. Godine 1986. seli u zgradu „Mađarske škole“ u Radićevoj ulici i nakon toga 1990. godine u staru zgradu Službe društvenog knjigovodstva gdje ostaje i u vrijeme Domovinskog rata 1991. godine Zgrada je razorena do temelja i danas više ne postoji.

U vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku fundus Zbirke Bauer 1991. godine otuđen je i odnesen u Novi Sad. Nakon deset godina diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH  i Ministarstva vanjskih poslova RH umjetničko blago Vukovara, a time i Zbirka Bauer vraćeni su u Vukovar gdje je 13. prosinca 2001. godine u Gradskom muzeju Vukovaru u Mramornom predvorju dvorca Eltz potpisan Protokol o povratu umjetnina kojeg je u ime tadašnjeg ministara kulture dr.sc. Antuna Vujića potpisala mr.sc. Branka Šulc, pomoćnica ministra.

Posljednji kustos Zbirke Bauer bio je profesor povijesti umjetnosti STJEPAN PETROVIĆ (1949. – 1991.) - Vukovarac i vukovarski branitelj koji je ostao u Vukovaru čuvajući umjetnine i kulturnu baštinu grada kao Povjerenik za zaštitu spomeničke baštine grada Vukovara imenovan od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ministarstva kulture Republike Hrvatske.  Na toj dužnosti 1991. godine pogubljen je na zloglasnom stratištu Ovčari zajedno s drugim braniteljima odvedenim iz Vukovarske bolnice. On je jedini muzealac ubijen u Domovinskom ratu.

Za svoje brojne aktivnosti na polju umjetnosti i kulture dr. ANTUN BAUER primio je mnogo zahvala i priznanja u prvom redu od Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i svakako zasluženo pismeno PRIZNANJE 1998. godine od Grada Vukovara. U njegovom radu svesrdno ga je podupirala i podržavala njegova supruga dr. Antonija Bauer (Zagreb, 5. II. 1913. – Zagreb, 26. XII. 2003.).

Grad Vukovar odužio se svom donatoru tako što je osnovnoj školi u Vukovaru dao njegovo ime i jednu ulicu u blizini dvorca Eltz  također ime ANTUNA BAUERA - PAJE što je bio nadimak imenu kojeg je i sam prihvaćao.

ZBIRKA BAUER najvrjednija je kolekcija većeg retrospektivnog razvoja hrvatske moderne umjetnosti s težištem na slikarstvu između dva svjetska rata (1850. – 1950.)

Stalni postav ove donacije u Vukovaru prikazuje razvoj hrvatske moderne umjetnosti od akademskog realizma, hrvatske moderne, simbolizma, impresionizma, postimpresionizma i ekspresionizma, intimizma, poetskog i kolorističkog realizma.

Nakon obnove dvorca Eltz 2014. godine Gradski muzej Vukovar otvorio je svoj Stalni postav u glavnoj zgradi dvorca, a također se uređuju i sve druge zgrade navedenog povijesnog kompleksa u realiziranom Projektu Vlade Republike Hrvatske Razvojne banke Vijeća Europe pod nazivom “Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“ kojeg u cijelosti provodi Ministarstvo kulture RH.

 

Vladimir Becić, Djevojka s vrčem, 1926. godina

Ivan Generalić, Na prošenju, 1940. godina 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.